Zatímco hostující hráč nedal, Tomáš Jurčík rozhodující penaltu proměnil. „Pocity jsme si odvezli dobré, uhráli jsme bod. Penalty jsou loterie, to je jasné. Mohli jsme získat dva body, musíme však být pokorní a spokojení, samozřejmě jde o mistra,“ uznal příbramský útočník Michal Dražan.

Obhájce titulu potřeboval doma ve Vysočanech zabrat, neboť prohrál tři ze čtyř posledních utkání. Jenže získal jenom dva body. „Jsou určitě vydřené, nicméně do zápasu jsme šli s cílem získat všechny tři, což se nám bohužel nepovedlo. Po gólu na 1:0 se Příbrami povedla zhruba tříminutová pasáž, kdy jsme si nejdřív dali vlastní gól a za chvilku se hostům podařilo výsledek otočit. Už jsme zvládli pouze vyrovnat a nakonec jsme byli šťastnější tým v dlouhém penaltovém rozstřelu,“ uvedl pražský univerzál Tomáš Mařík.

Domácí šli do vedení v osmnácté minutě po trefě Daniela Reitera. Jenže v rozmezí tří minut krátce před přestávkou obrátili zápas Dražan s Patrikem Junkem. „Vedli jsme a měli nějaké šance, já konkrétně dvě stoprocentní a ani jednu jsem nedal. Praha taky měla, její hráči netrefili prázdnou bránu, střely šly do tyče. Myslím, že remíza odpovídá, pro nás je dobrá,“ podotkl Dražan.

Vedení hostům vydrželo až do 43. minuty. „Věřil jsem, že se nám minimálně vyrovnat povede, nadějných šancí jsme si vypracovali poměrně hodně, ale nedařilo se nám je proměňovat. Chyběl nám větší klid v koncovce, často jsme tyto situace řešili moc zbrkle,“ popsal Mařík.

Oslava. Hráči Plzně slaví gól do sítě Příbrami v zápase Superligy malého fotbalu.
Plzeň předvedla v Příbrami neuvěřitelný obrat, který řídil čtyřgólový Paum

Právě jeho spolupráce se jmenovcem Stanislavem Maříkem přinesla Praze aspoň penaltový rozstřel. „Šel od půlky sám a docela z dálky obstřelil gólmana, míč lízl tyč a zapadl do branky. Nedošlo z naší strany k žádné hrubé chybě, udělal to dobře a vyšla mu střela,“ sdělil Dražan, který se do penaltového rozstřelu nezapojil. „Obul jsem si obráceně kopačky, takže jsem nekopal,“ pousmál se.

Praha před posledním podzimním kolem ztrácí ze třetí příčky propastných devět bodů na vedoucí Brno. „Obhajoba titulu pro nás teď není hlavní téma, ztráta na čelo tabulky už je poměrně vysoká. Pokusíme se zvítězit ve všech utkáních a náskok týmů ze špičky alespoň snížit. Uvidíme, na jaké umístění to bude stačit,“ prohlásil Tomáš Mařík.

Čerstvý světový šampion do 21 let naskočil do superligového duelu po roce a půl. „Naposledy jsem nastoupil proti Blanensku na jaře 2017. V malém fotbale si užívám každý zápas, ať už je to v reprezentaci do 21 let nebo v Hanspaulce. Tentokrát jsem dostal nominaci i do Superligy, což mě moc potěšilo,“ pravil Mařík.

Příbram poskočila aspoň na předposlední osmou pozici. „Jezdíme už v deseti lidech, rychle točíme pětky, díky tomu dokážeme hrát ve větším tempu a zvedla se celá hra. Když se budeme takhle scházet, určitě se můžeme posunout tabulkou výš a na jaře bodovat ve víc zápasech,“ vyhlížel Dražan.

Staropramen Praha – Příbram 2:2 (1:2), 8:7 po pokutových kopech

Branky a nahrávky: 18. Reiter (S. Mařík), 43. S. Mařík (T. Mařík), rozhodující penalta Jurčík – 24. Dražan (Rom), 26. P. Junek (Štochl). Rozhodčí: Růžička – Pakosta. ŽK: Jelínek – Ťapaj, P. Junek, Štochl. Diváci: 10.

Praha: Maksym Dikusar – František Hakl, Stanislav Mařík, Tomáš Mařík, Daniel Reiter, Pavel Slánský, Tomáš Jurčík, Pavel Šultes, Tomáš Jelínek, Miroslav Verner.

Příbram: David Bohuněk – Jakub Tošovský, David Sandr, Patrik Junek, Michal Dražan, Lukáš Rom, Ondřej Drašnar, Petr Mezera, Tomáš Ťapaj, Martin Štochl, Lukáš Havelka, Jiří Junek.

Trenér 1. FK Příbram Josef Csaplár.
Podcenění? Příbram hraje dobrý fotbal, řekl Csaplár