Vedoucí středočeské výpravy Vít Rosenbaum před startem Her říkal, že by za úspěch považoval umístění do desátého místa. Jeho svěřenci ho však výkony na sportovištích příjemně překvapili.

V celkovém hodnocení skončil Středočeský kraj se 193 body na čtvrté pozici. Lepší byla pouze Vysočina, Praha a Liberecký kraj. Na pomyslnou „bednu“ nakonec scházelo osm bodů.

Patrik Medáček, hokejista týmu do šestnácti let v Benátkách nad Jizerou, válí i na rychlobruslařském ovále. Na olympiádě dětí a mládeže obhájil zlato.
Hokejista z Benátek si odskočil na rychlobruslení. A bral zlato

Mezi tahouny Středočechů patřili hlavně rychlobruslaři. Natálie Brichová vyjela na zimním stadionu v Litomyšli celkem tři zlata. Další dvě přidal Patrik Medáček, který dominoval na nejkratších tratích. Zlato cinklo i dívčí štafetě na 16 kol.

Středočeský tým podržel také výběr šachistů. Richard Mládek suverénně ovládl soutěž starších žáků a zároveň triumfoval i v celkové soutěži družstev. Nejcennější kov si veze domů i krasobruslař Daniel Mrázek. 

Olympiáda však není pouze o medailích. Sportovci hlavně na vlastní kůži okusili atmosféru velké sportovní akce, ze které si odváží plno zážitků a nových přátel. Příští zimní Hry se uskuteční v roce 2020 a bude je hostit Karlovarský kraj.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Účastníci zimní Olympiády dětí a mládeže mají za sebou úvodní běžecké disciplíny.
Středočeská dvojčata udivují sportovní všestranností

Autor: Jiří Vachtl – člen programu Mladí novináři na ODM 2018