Vzhledem k dlouholeté spolupráci nebyl problém navázat i přes velkou louži správný komunikační kanál a třicetiletého sportovce krátce před jeho životním závodem exkluzivně pro Příbramský deník vyzpovídat.

V dějišti šampionátu už jste několik dní, tak jak se vám podařilo naladit formu?
První tréninky po cestě do Tennessee za moc nestály a cítil jsem se hrozně. Zhruba po dvou dnech jsem se už na silnici cítil výrazně lépe. Plavecké tréninky v Tennessee River byly dalším oříškem, protože upouští přehrady a proud je zde velmi silný. Stát na místě je de-facto nemožné a mohu říci, že plavání v takovém proudu jsem ještě na závodech série 70.3 Ironman nezažil.

Jaké máte aktuálně pocity, přibližně den před velkým závodem?
Cítím se dobře, forma je a nervozita zatím nepřichází. Dokonce jsem si v rámci přípravy „zaběhl“ exhibiční závod Late For The Train 10 km Fun, který vedl částečně po trati hlavního závodu a vyzkoušel jsem si tak náročný běžecký terén s velkým převýšením.

Měl jste čas se rozhlédnout? Co říkáte na Ameriku?
Tennessee, Alabama a Georgie, na jejichž pomezí probíhá závod, mě uchvátily nádhernou přírodou a kilometry relativně málo frekventovaných silnic jako stvořených pro cyklistiku. Do Ameriky jsem odlétal i s jistými předsudky vůči americké kuchyni a musím říci, že kvalita a sortiment mě velmi příjemně překvapily. Stejně tak i samotní Američané, kteří jsou velmi milí a přátelští.

Jaký jste si stanovil pro závod cíl?
Do Ameriky jsem přiletěl bojovat o titul mistra světa v 70.3 Ironmanu.

Potkal jste se při tréninku s některým z favoritů na vítězství?
Zatím nepotkal, ale do závodu zbývá jen několik málo dní, takže se to aktuálně nabízí!

Internista příbramské nemocnice Filip Závada.
Bezlepková dieta se pro každého nehodí, říká internista