„Bělehrad je pro mě srdeční záležitostí, je to město plné kontrastů a pulzující energie. Během své cyklistické kariéry jsem zde několikrát zvítězil v závodech evropského poháru,“ prozradil Tománek.

Dobré vzpomínky má i na poslední loňské vystoupení. „Před rokem jsem si vylepšil své osobní maximum (4:47:00 hodiny pozn. red.) a letos jsem chtěl zcela pochopitelně znovu zaútočit na osobní i český rekord,“ nastínil předstartovní plány.

Letos však tolik štěstí neměl. „Závod mi nevyšel podle představ, ale na straně druhé jsem rád, že jsem ve zdraví závod dokončil, protože to byl den plný extrémů,“ ulevil si.

Příbram hrála ve 12. kole FORTUNA:LIGY s Olomoucí 0:0.
Příbrami k úplné spokojenosti chyběl gól. S Olomoucí uhrála bezbrankovou remízu

První nastal už v úvodní plavecké části. „Už během předzávodních příprav jsem cítil, že letošní organizace není tak kvalitní, jako tomu bylo v loňském roce. Oficiální support, který mi měl pomoci během plavecké části nedorazil na smluvené místo a do vody jsem se musel dostat sám. Při doplavání jsou u výlezu z vody vždy organizátoři, kteří závodníkům pomáhají z vody, přidrží apod. Nyní v cíli nebyl nikdo, ani můj domluvený support, ani kdokoli další. Z vody mi nakonec pomohl Zorro, český triatlonista a kamarád, který doplaval chvilku po mě a uviděl mě, jak rozhazuji rukama,“ líčil Tománek

Druhý pak po dobře zvládnuté cyklistice v poslední úseku závodu, ve kterém se bojuje v běžecké formuli. „V polovině prvního okruhu mi cestu zkřížil běžec, který z nepochopitelného důvodu výrazně změnil svůj směr a vběhl mi pod kola. Spadl jsem na zem, vypadl z formule a narazil si kyčel,“ prozradil příbramský rodák.

Ani to ovšem pro Tománka neznamenalo konečnou. „Díky okamžité pomoci ostatní závodníků a diváku jsem ani nestihl vnímat následky pádu a ihned mi šest zúčastnění pomáhalo dostat se zpět na kola a do formule. Lidé mě drželi ve vzduchu, formule mi visela na nohách a nějakým způsobem se všichni snažili mě do formule dostat. Podařilo se. Teprve s odstupem několika kilometrů mi teprve začínalo docházet, co se stalo, cítil jsem naraženou kyčel a začínala se projevovat únava. Mé tempo klesalo, ale dokončil jsem,“ odechl si.

A dokonce byl spokojen i s výsledným časem v cíli 4:58:49 hodiny. „Celkový čas rozhodně nebyl propadákem. Patří mezi mých pět nejrychlejší závodů na poloviční distanci,“ podotkl Jan Tománek.

Volejbalový tým Eurositex Příbram
Extraliga je zpět! Kocoury čeká na úvod Ostrava