Rozsáhlá přestavba budovy za více než 15 milionů korun znamená historický moment ve 115leté historii poříčského Sokola. Budova sokolovny pochází z roku 1932 a posledními stavebními úpravami prošla v poválečných letech.

„Stav budovy byl už v posledních letech neúnosný, bránil rozvoji naší jednoty. Chtěli jsme, aby se naše sokolovna stala nejen funkčním sokolským sportovištěm, ale sportovním a společenským centrem pro občany Poříčí i širokého okolí,“ řekl Petr Lacina, který působí jako starosta Sokola Poříčí nad Sázavou od roku 2000.

Pro sokolskou jednotu finančně i organizačně extrémně náročný projekt kladl důraz na respektování původní podoby objektu z první republiky, a to včetně úpravy dispozic do původního řešení, které se ukázalo i pro 21. století jako nejpraktičtější.

Rozpočet, který se včetně nového vybavení vyšplhal k 16 milionům, pokryla dotace ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, příspěvky obce Mrač a společnosti Ondrášovka a také vlastní zdroje Sokola. „V některých chvílích jsme už ztráceli naději,“ připomněl starosta Lacina fakt, že žádost o klíčovou dotaci MŠMT podával celkem šestkrát. Od zahájené projektové přípravy do ukončení rekonstrukce uplynulo osm let, přitom vlastní stavební práce zabraly jen několik měsíců.

„Obdivuji odvahu a úsilí, s nímž se v Poříčí do rekonstrukce sokolovny pustili. Je to krásný příklad toho, jak rozvíjet odkaz předchozích sokolských generací. A ukazuje, že některé věci se nestanou hned, člověk na nich musí trpělivě pracovat. Jak říkal Miroslav Tyrš: Tam svět se hne, kam se síla napře,“ uvedla starostka České obce sokolské Hana Moučková.

Jakub Kohák v přípravě na znovuotevření zrekonstruované sokolovny v Poříčí nad Sázavou.
Herec Jakub Kohák už trénuje na sokolskou slávu v Poříčí

Díky nové tváři sokolovny chce poříčský Sokol významně rozšířit členskou základnu a zintenzivnit i pořádání divadelních představení, plesů, zábav či šibřinek. Sokolovnu budou moci využívat také všechna občanská sdružení a spolky v regionu.

115 LET SPORTU I HVĚZDY Z NÁRODNÍHO

Tělocvičná jednota Sokol Poříčí nad Sázavou byla založena 12. května 1904. Cvičení zpočátku probíhala v sále místního hostince, brzy se však projevila nutnost stavby vlastní sokolovny, a tak v roce 1913 Sokol koupil vhodný pozemek. Prostředky na výstavbu získával z pořádání plesů, zábav nebo dobrovolné činnosti pro obec.

Válka ale plány nadlouho změnila – sokolovna byla postavena až v roce 1932. Do okupace byla využívána ke cvičení a k nácvikům na slety, po dobu války byla upravena na kino. Po válce kapacita sokolovny už nestačila ani potřebám cvičení, ani pořádání kulturních a společenských akcí, proto byl přistaven další sál.

Kromě sokolských cvičení a sportovních oddílů byl významnou součástí místního Sokola i divadelní soubor, především díky místnímu rodákovi a jednomu z nejznámějších českých dramatiků Josefu Topolovi, který zde hrál i režíroval. Na jevišti sokolovny na Topolovo pozvání vystupovaly i tehdejší hvězdy Národního divadla jako Krejča, Hrušínský, Tomášová, Šejbalová, Záhorský či Tříska.

Činnost Sokola Poříčí (župa Blanická) byla obnovena 30. března 2000, do České obce sokolské byl poříčský spolek přijat 19. května 2000. Po celou dobu jej vede starosta Petr Lacina. V současnosti má bezmála 100 členů v oddílech všestrannosti, fotbalu a házené. Mezi významné členy patří Jiří Kynos, reprezentant Československa v atletice a účastník OH 1972, nebo herec Jakub Kohák.

SLAVNOSTNÍ OTEVŘENÍ

Slavnostní otevření sokolovny proběhne v sobotu 9. března v 17 hodin. Program začne o půl hodiny dříve. Jeho součástí bude i předvedení tradičního sokolského živého obrazu v podání herce Jakuba Koháka a jeho přátel, vystoupení středočeských sokolů, koncert a večerní Open Party. Vstup je zdarma.

Mužstvo Prahy na jednom z turnajů v německém Mnichově.
Fotbal jako fenomén. Pomáhá i lidem s duševním onemocněním