Bikrosisté se na startovací rampě řadí. Je jich osm. Hlas v reproduktoru odpočítává do startu. Rampa se potom spustí dolů a jezdci míří střemhlav dolů na trať dlouhou 400 metrů. Je plná překážek v podobě skokánků, zatáček, ale i dvojskoků.

Mladí jezdci tak musejí být chránění, pokud by spadli. A stává se to. Občas. Sportovci se ale tváří, jako by strach neznali.

Prvních čtyřicet vteřin je důležitých. Jezdci musejí jet na sto procent. Začátek vyžaduje nohy sprinterů, rychlé reflexy, zbytek trati potom vyžaduje výdrž.

Závěrečné soustředění reprezentace ČR do 19 let před odletem na ME v Arménii. Trio legend u české devatenáctky: zleva trenér Jan Suchopárek, jeho asistent Michal Horňák a patron týmu Jan Koller
Mladí Češi se jedou poprat s elitní Evropou. Trénovali na Braškově

Na startovací rampě stojí většinou otcové a dohlížejí na své ratolesti. Pavel Podolský je předseda klubu SC BMX Benátky nad Jizerou. „Někdy tatínkové začnou děti vozit na tréninky, pak třeba i sami začnou jezdit a závodit,“ směje se. Na takové jezdce čekají veteránské kategorie. Vyrazit na ně můžete, dokud vám to tělo dovolí. Horní věková hranice není.

Trénink na bikros ale není „jenom“ o samotném kolu. Závodníci chodí běhat, trénují na člunkovém běhu, klasickou atletiku, ti starší chodí do posilovny. A také cvičí na rotopedu.

První osmička závodníků dojela tréninkovou trať. Na rampě se řadí další. A opět začíná hlas v reproduktoru odpočítávat další start…

BMX
je z pohledu cyklistiky mladý sport, řazený podobně jako skateboarding k adrenalinovým sportům. Tento sport se dá provozovat čistě rekreačně pro zábavu, nebo také profesionálně, až na vrcholové mezinárodní úrovni. Od předškolního věku po seniorské kategorie, bez ohledu na pohlaví. Je provozován jak na venkovních sportovištích, tak v patřičně upravené hale. (Zdroj: Wikipedie)

Filip Salač na Sachsenringu.
Salač vylepšil týden staré maximum