Stát nyní z nafty použité při zemědělských činnostech vrací více než polovinu spotřební daně a pokud tuto podporu zruší, přijdou farmáři ročně o 1,6 miliardy korun. Zrušení podpory je součástí schváleného balíku vládních úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP.

Zemědělci podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby chtějí ještě o zachování zelené nafty jednat. Ministr zemědělství Petr Bendl ale farmářům vzkázal, že s jeho podporou počítat nemohou. "V případě zelené nafty jde o dohodu a politické rozhodnutí vedení tří koaličních stran, kterou jako ministr zemědělství respektuji," řekl ČTK Bendl. 

Z řad odborů už zaznívají radikální hlasy. "Nemůžeme schválit, že zemědělcům byla sebrána zelená nafta. Jsme připraveni zahájit blokádami doslova demoralizaci Prahy, protože jestli si vláda myslí, že si to necháme líbit, tak je na velkém omylu," řekl ČTK šéf Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů ČR Bohumír Dufek.

Podle Veleby vedení Agrární komory na pátek svolalo krizový štáb, který představenstvu navrhne další postup. O reakci na plán vlády rozhodne představenstvo příští týden ve středu. Protestní akci kvůli záměru zrušit zelenou naftu Veleba připustil už v březnu. Jako jednu z možných variant tehdy zmínil mítink před budovou ministerstva financí. "Obávám se, že teď už by to nebyla nějaká malá demonstrace u ministerstva financí. Domnívám se, že by to byla masovější akce, protože naštvanost (mezi zemědělci) je obrovská," řekl ve čtvrtek.

Farmáři v Česku nyní mají nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. "Pokud v ČR zmizí zelená nafta, tak to bude další naše znevýhodnění s konkurencí. Vyjma Slovenska funguje tato podpora v celé sedmadvacítce členských zemí EU," upozornil Veleba.

Rozhodnutí vlády mnohé zemědělce nepříjemně překvapilo. "Je to potrestání těch, kteří něco vyrábějí a zaměstnávají lidi," řekl ředitel zemědělského podniku Selekta Pacov Josef Diviš. Pro firmu by to prý znamenalo zhoršení výrobních podmínek hlavně u jejích nejdůležitějších komodit, brambor a chovu dojnic. "Co se týče brambor, to je pro nás úplně smrtelné, protože u těch je spotřeba nafty největší," upozornil.

Předseda ZOD Borovany na Českobudějovicku Jindřich Kořínek míní, že Agrární komora by ještě měla jednat s ministerstvem financí. "Zrušením zelené nafty bychom přišli o zhruba 2,5 milionu korun, což je významná částka. Samozřejmě, že se mi to nelíbí, na druhou stranu, když vláda šetří, tak asi všude," řekl.