Až do 15. srpna nabízí sedm restaurací v Praze, Středočeském kraji a Brně tříchodové menu, jehož základem je česká ryba. „Chceme upoutat pozornost českého zákazníka k domácím rybám. Ukázat mu, že ryba není jen vánoční kapr,“ uvedl Pavel Suchánek ze společnosti Alakarte, která celý festival organizuje.

Návštěvníci se do restaurací objednávají přes internetový systém Alakarte, tříchodové menu stojí 280 korun. Všechny ryby jsou z českých vod a upraveny podle tradičních českých receptů.

V pražských restauracích Amade, Austria, Chateau st. Havel, Fluidum a Krystal Mozaika Bistro, v brněnském Ristorantu Rialto a v restaurace U Koně v Klokočné poblíž Říčan tak mohou návštěvníci ochutnat například amura, kapra, sivena, štiku, pstruha, candáta.

Jediná mimopražská středočeská restaurace U Koně v Klokočné nabízí například račí polévku a jako hlavní chod říčního pstruha na jarním salátu. V Amade to je restovaný filet ze sivena, v Austrii grilovaná štika s řeřichovou omáčkou, v Chateau St. Havel závitky ze pstruha plněné bylinkovou fáší, v restaurantu Fluidum filátka z jihočeského pstruha, vKrystal Mozaice pak filet z candáta. Restaurace U Koně v Klokočné nabízí říčního pstruha na jarním salátu a Ristorante Rialto v Brně filátka z amura na kořeněné omáčce.

Festival začal 15. července a potrvá do 15. srpna.

Jsme skromný festival a jsme spokojeni, říká Pavel Suchánek

Pavel Suchánek je šéfem společnosti Alakarte, která festival Ryba z Čech pořádá. V polovičce festivalu jsme se ho ptali, jak festival pokračuje.

Kolik zájemců o českou rybu zatím do restaurací zavítalo?
Na to, že jsou dovolené a prázdniny je to slušné.
Zhruba osm desítek do každé restaurace. Výjimku tvoří jen brněnské Rialto, kde je návštěvnost slabší. Věřím, že se do konce festivalu, tedy do 15. srpna dostaneme na počet 120 návštěvníků v každé restauraci.

Takže alespoň částečná spokojenost?
Zmíněné cifry jsou podle mne úspěchem. Na to, že nemáme žádnou placenou reklamu, je to podle mne na tak skromný festival docela slušný úspěch. Děkujeme tímto všem, kteří nás podporují, samozřejmě si velice ceníme podpory středočeských Deníků a Pražského deníku.

Stalo se některé menu hitem?
Lze říci, že zatím nejvyhledávanější restaurací je restaurace Austria na pražské Arbesově náměstí, kde servírují štiku, tam si rezervovalo stůl už přes sto zájemců.

Čtěte také: Prý: kapr smrdí bahnem, pstruh má hodně kostí
SLOUPEK: Je fajn, když je fajn