„Při jarní vlně se podle mě stát postaral o živnostníky lépe, protože jsme nemuseli platit odvody na zdravotním a sociálním pojištění,“ vypráví Petra Tatíčková provozující v Pardubicích masáže a solnou jeskyni. „Po létě jsem se snažila rozjet studio a vůbec to nešlo, chodilo jen pár stálých zákaznic, rozjela se totiž druhá vlna a každý se bál. Teď je tedy situace horší,“ dodává s tím, že jim aspoň uleví dotace na nájemné a kompenzační bonus od státu. Uvítala by i nějaké slevy na povinných odvodech.

Restaurace mají zavřeno.
Živnostníci opět bojují. Jaké kompenzace jim mají pomoci tentokrát?

Podle Pirátů se ale možná na souběh bonusu ve výši 500 korun na den a nájemného ona i další podnikatelé těší marně. „Za pět minut dvanáct jsme objevili obří minu v zákoně o kompenzačním bonusu. Nárok na něj nemají mít například lidé, kteří obdrželi podporu ve formě programu Covid - Nájemné. Ministryně (financí Alena Schillerová – pozn. red.) nás zase jednou oblafla. Na plénu se tvářila, že program je určený pro restaurace, akorát taktně vynechala, že si hospodští působící jako OSVČ budou muset vybrat, jestli chtějí bonus, nebo příspěvek na nájemné,“ tvrdil na Ferjenčík na svém facebookovém profilu.

Rozpor s ministerstvem

Pro Deník pak Ferjenčík upřesnil, že se konkrétně jedná o bod v paragrafu osm nového zákona, který schválila Poslanecká sněmovna a který čeká na projednání v Senátu. V něm se píše: „Subjektu kompenzačního bonusu nevzniká nárok na kompenzační bonus za kalendářní den, za který obdržel v České republice nebo v některém z členských států Evropské unie nebo Evropského hospodářského prostoru podporu související se zmírňováním následků výskytu koronaviru označovaného jako SARS CoV2.“

Podle Ferjenčíka bude hlavní dopad na firmy a živnostníky provozující restaurace nebo obchody. „Tam si budou podnikatelé muset vybrat, jestli budou žádat o Covid nájemné nebo o kompenzační bonus,“ míní.

Ministerstvo financí to ovšem popírá. Uznává, že bonus nepůjde kombinovat například s ošetřovným pro osoby samostatně výdělečně činné či podporou z programů Covid – Kultura, Covid – Sport či Covid – Cestovní ruch. „Tyto programy nemají sloužit ke kumulování vládní podpory,“ říká Tomáš Weiss z tiskového odboru ministerstva.

Svatomartinské víno. Ilustrační foto.
Divoká, rozverná a osvěžující. Jihomoravští vinaři nabízejí první mladá vína

Netýká se to ale podle něj programu Covid – Nájemné. „Kombinování s kompenzačním bonusem není explicitně vyloučeno, neboť v tuto chvíli nedochází ke kumulování vládní pomoci v daném kalendářním dni,“ uvádí Weiss. Zatímco u kompenzačního bonusu je totiž podle současného návrhu nastaveno bonusové období od 5. října do 4. listopadu 2020, aktuální výzva k programu nájemné je vyhlášena pro období červenec, srpen a září 2020.

Pozměňovací návrh

Ferjenčík o tom ovšem pochybuje. „Budu rád, pokud to tak bude,“ řekl Deníku. „Vzhledem k tomu, kdy to lidem přijde na účet, tak si nejsem jistý, že se interpretací ministerstva budou řídit i úředníci finanční správy,“ dodal. Navíc není jisté, zda program Covid - Nájemné nebude potřeba prodloužit.

Senátor za Piráty Lukáš Wagenknecht pak podle Ferjenčíka předložil v horní komoře pozměňovací návrh, který má nedopatření preventivně napravit. Pokud projdou senátem, bude muset sněmovna zákon ještě jednou i s touto změnou projednat.