„Novou službu ocení především klienti, kteří chtějí například ke kupní či zástavní smlouvě doložit grafický podklad, z kterého jsou patrné hranice prodávaného nebo kupovaného pozemku či budovy," vysvětluje novinku projektový manažer Hospodářské komory ČR Tomáš Macnar.

V nejbližších letech bude digitalizace plně dokončena. Díky tomu bude možné požádat o jakýkoliv snímek z katastrální mapy na jakémkoliv katastrálním pracovišti nebo Czech POINTU v ČR a na českých zastupitelských úřadech v zahraničí. „Ve spojení se službou ověřování listin a podpisů a vydávání výpisů z katastru nemovitostí se tak klientům dostane ještě většího servisu na jednom jediném místě," dodává Macnar.

V České republice dnes funguje více než 80 katastrálních pracovišť a více než 7000 Kontaktních míst veřejné správy Czech POINT. Výhodou kontaktních míst je, že na jednom místě a na počkání lze získat nejvíce žádané výpisy a také si nechat ověřit pravost podpisů a listin. Od spuštění projektu Czech POINT pracovníci kontaktních míst provozovaných v síti Hospodářské komory ČR vydali na 30 tisíc výpisů z obchodního rejstříku, na 20 tisíc výpisů z rejstříku trestů či 15 tisíc výpisů z katastru nemovitostí, provedeno bylo několik stovek tisíc dalších úkonů.