Plameny zachvátily nejen kůlnu, jak dvacet minut po 18. hodině uvádělo oznámení na tísňovou linku, ale zasáhly také přilehlý dům a garáž.

Ještě než k ohni dorazily první jednotky, došlo na vyslání posil včetně pražských hasičů ze stanice v Modřanech v rámci mezikrajské výpomoci. Už cestou totiž hasiči hlásili, že je z velké dálky vidět hustý černý dým. Po příjezdu na místo si velitel zásahu vyžádal vyslání dalších posil, a to převážně s velkokapacitními cisternami, informovala mluvčí středočeských hasičů Tereza Sýkora Fliegerová. „K události byly povolány dobrovolné jednotky hlavního města Prahy Lipence a Písnice. Pražští hasiči byli také požádáni o vyslání protiplynového automobilu, který disponuje zásobou náhradních láhví do dýchacích přístrojů,“ konstatovala.

V Hostivaři shořely dvě dodávky obývané bezdomovci.
Požár dvou dodávek v Hostivaři. Dvě ženy odvezla záchranka

Připomněla, že za čtyřicet minut od nahlášení události se požár podařilo dostat pod kontrolu, dále se nešířil a mohla být nahlášena jeho lokalizace. Následně se hasiči zaměřili na rozebírání konstrukcí s vyhledáváním skrytých ohnisek a jejich dohašováním. Došlo pak i na vyklízení. „Po ohledání požářiště vyšetřovatelem příčin požárů musely jednotky vynosit veškeré zasažené vybavení objektů,“ upřesnila.

Když se některé jednotky mohly začít vracet na své základny, mezi prvními byla odeslána zpět na svou zbrojnici dobrovolná jednotka z Dolních Jirčan. Jejím úkolem bylo držet pohotovost pro případ potřeby dalšího výjezdu. Práce na místě požáru hasiči ukončili v půl desáté večer. Dohlížet na požářiště zůstala pouze místní dobrovolná jednotka – a to až do nedělní osmé ranní, kdy bylo místo zkontrolováno termokamerou.

„Příčina požáru je předmětem dalšího vyšetřování,“ konstatovala Sýkora Fliegerová.

Požár rodinného domu ve Zvoli na Praze-západ.
Ve Zvoli na Praze-západ hořel rodinný dům, škoda je půldruhého milionu korun

Zasahující jednotky hasičů
- Profesionální jednotky: Jílové u Prahy; jako posily povolány jednotky z Říčan, pražských Modřan a protiplynový automobil z Prahy
- Jednotky sborů dobrovolných hasičů: Ohrobec, Skochovice, Vestec; jako posily Březová-Oleško, Dolní Jirčany, Jílové u Prahy a Zvole; další posily z Prahy: Lipence a Písnice

Zdroj: HZS Středočeského kraje