Nejčastěji však bylo nutné likvidovat požáry porostů – trávy či polí. Nejvíce středočeské hasiče do sobotního večera takového ohně zaměstnaly v nejbližším okolí hlavního města: bylo jich šest, přičemž ten únětický na Praze-západ si dokonce vyžádal vyhlášení II. stupně požárního poplachu. S hašením obilného pole zde pomáhaly i jednotky vyslané z metropole. Policisté dokonce dočasně uzavřeli i silnici vedoucí do Roztok; oheň zasáhl i stromy, které ji lemují.

Se čtyřmi požáry tohoto druhu následovaly v sobotu Nymbursko a Mělnicko – a i v těchto regionech měli hasiči po jednom ohni ve druhém poplachovém stupni (Křinec a Lužec nad Vltavou). Po třech požárech porostů vyjížděli hasiči v sobotu likvidovat na Benešovsku a Berounsku; dva pak na Příbramsku. Vyrazit hasit bylo dále třeba na Kladensku a Rakovnicku – a dokonce se středočeští hasiči vydali na pomoc do hlavního města. A také ke Kopidlnu, což je sice už na Jičínsku – nicméně z pohledu Mladoboleslavska i Nymburska vlastně v podstatě za humny. Tam byl dokonce kvůli potřebě nasadit větší počet hasičů i techniky také vyhlášen druhý poplachový stupeň.

Požár hájenky v areálu tábora.
Dětský tábor musel být evakuován kvůli požáru

V rámci druhého stupně požárního poplachu se středočeští hasiči vypravili rovněž hasit les – a i v tomto případě šlo o výjezd v rámci mezikrajské výpomoci: k Záluží na Litoměřicku. Bojovat s plameny v lesích však bylo v sobotu třeba i ve středních Čechách: konkrétně na Nymbursku a Rakovnicku. Došlo i na likvidaci požáry odpadu, a to na Berounsku, Kolínsku, Mělnicku a Mladoboleslavsku.

Vedle dalších událostí hasiče v sobotu zaměstnaly také požáry vozidel. Postupně k nim došlo na Nymbursku (Bříství), Berounsku (Hostomice) a Praze-východ (Máslovice). Bohužel nechyběly ani „tradiční“ nehody – a to i bouračky s vážnými zraněními. Dokonce bez vyprošťování osob se neobešly havárie na dálnici u Nehvizd na Praze-východ a u Lokte na okraji Benešovska.

V neděli s ochlazením požáry porostů ustaly; noční řádění plamenů u Mníšku pod Brdy na Praze-západ už bylo spíš výjimkou. Pokračovala však nebývalá série hořících vozidel. K těmto ohňům opět během dopoledne vyráželi hasiči opakovaně, a to na Praze-západ (Řevnice) a na Benešovsku (Loket).

Požár chalupy v Drahenicích.
Požár chalupy si vyžádal pomoc i jihočeských hasičů

Kvůli závadě na izolátoru vysokého napětí chytlo pole u Šlotavy.
Pole u Šlotavy chytlo od izolátoru
Požár stříhacích nůžek v kovošrotu.
V kovošrotu hořely stříhací nůžky