Hlavními hrdiny dramatu v Domácí ulici na okraji Říčan se stala dvojice policistů a dobrovolný hasič. „Přibližně po třech minutách od oznámení přijížděla první policejní hlídka na místo hlášeného požáru. Policisté zjistili, že se v prostoru balkonu rodinného domu nachází starší muž a dva psi, kteří jsou zde odříznuti v důsledku silného zakouření objektu domu a valícího se kouře z oken a balkonových dveří,“ přiblížil Chalupa výchozí situaci. Situaci krajně nepříznivou.

Společně s dobrovolným hasičem, který k hořícímu domu dorazil těsně před nimi, se policisté snažili udělat víc než maximum. Po nalezeném žebříku hasič a jeden z policistů vylezli na balkon. Špatně pohyblivého muže se jim však nedařilo dostat přes zábradlí na žebřík – a jiné cesta do bezpečí nevedla. Hasič zachránil alespoň vyděšená zvířata – a pokračovaly snahy pomoci jejich pánovi.

„Bohužel se nepodařilo nalézt další žebřík, který by zajistil i lepší stabilitu zachraňujících osob. Ani podaná židle podmínky neusnadnila. To už se policista a dobrovolný hasič museli uchýlit do rohu balkonu, neboť se z oken valil silný dým tak, že už nebylo osoby chvílemi vidět,“ konstatoval Chalupa. S tím, že policista stál za seniorem zády k oknům a nakláněl se nad ním, aby jej stínil před kouřem a vytvořil mu alespoň minimální vzduchovou kapsu.

Pronásledované vozidlo zastavil až spadlý strom.
Hledaný muž se prozradil rychlou jízdou. Dopravní policisté pak stříleli

Situace se změnila, když na místo dorazila jednotka hasičů: nejenom s žebříkem, ale i s dýchací technikou. Na balkon vylezl hasič vybavený dýchacím přístrojem, k němuž připojil i takzvanou vyváděcí masku pro majitele domu. Toho se se pak podařilo dostat na zem společným úsilím hasičů a policistů.

I když se událost neobešla bez asistence záchranářů, kteří kvůli nadýchání zplodin hoření odvezli do nemocnice v Praze majitele domu i jednoho z policistů, podle Chalupových slov je jisté, že odhodlaným společným zásahem příslušníků policie i dobrovolného hasiče se podařilo zabránit minimálně těžkým zdravotním následkům majitele nemovitosti.

Proč začalo hořet i další okolnosti požáru, prověřuje vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.

Hořel bytový dům. Škoda se vyšplhala na 3,5 milionu korun.
Hořel bytový dům. Škoda se vyšplhala na 3,5 milionu korun