Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu, protože hrozilo, že oheň se rozšíří do okolních porostů.

Zatím není jasné, co požár způsobilo, ale spekuluje se, že by mohl být úmyslně zapálen. Z hlediska ochrany přírody se nestalo nic závažného. Problém byl spíše v tom, aby se oheň nerozšířil do lesních porostů.

Zdejší vřesoviště unikátního rozsahu totiž vznikla na dopadových plochách zrušeného vojenského prostoru Brdy odlesněním a dlouholetým působením požárů a mechanického narušování půdy během vojenských cvičení. Dnes jsou součástí nejcennější I. zóny chráněné krajinné oblasti.

Také čtěte: Likvidace bioodpadu je zdarma, městům se to vyplatí

„Vřesovištím požáry neškodí, řízené vypalování je dokonce součástí plánu péče o tato jedinečná místa. Podstatný je však rozdíl mezi živelně vzniklým požárem a řízeným vypálením. Při živelném požáru není šíření ohně pod kontrolou a mohou tak být ohroženy i okolní porosty. Hasičům se dnes naštěstí podařilo včas zasáhnout a oheň se nerozšířil do lesa," uvedl Bohumil Fišer, vedoucí Správy CHKO Brdy.

Požár mohl mít nedozírné následky

„Dnešní požár mohl mít nedozírné následky. Věříme však, že přispěje k řešení požárního rizika na bývalých dopadových plochách, které jsou daleko od civilizace s nedostatkem vody pro hašení a s velkým množstvím uschlých rostlin. Pokud bychom ve větší míře využívali řízených požárů, přispěje to k významnému snížení požárního rizika a zároveň napomůže i zachování unikátních vřesovišť," dodává Bohumil Fišer.

Jedinci vřesu zhruba po 25 letech stárnou, ztrácejí schopnost vegetativního rozmnožování a následně vřesoviště odumírá a začíná se rozpadat. Klíčení semenáčků vřesu vyžaduje obnažení půdy na minerální podklad. Vřesoviště na dopadové ploše Jordán se nachází někde uprostřed vývojové fáze s menším podílem semenáčků soustředěných především do kráterů po výbuších munice.

Nepřehléděte: Stroupínský potok u Zdic je novou přírodní památkou

Udržování vřesoviště v příznivém stavu proto vyžaduje aktivní lidské zásahy. Kvůli pyrotechnické zátěži jsou řízené požáry jedinou možností, jak rozsáhlá vřesoviště, které jsou součástí nejcennějších I. a II. zón v CHKO Brdy, dlouhodobě udržet.

Řízený požár proběhl na malé části dopadové plochy Jordán ve spolupráci HZS Rokycany a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR v květnu loňského roku.