V článku najdete:
- Hubnout nepotřebuje, jídlo jí dělá radost
- Celodenní jídelníček Lindy Rybové
- Babička ji naučila skvěle vařit
- Podívat se na talíř jiných národů
- K favoritům patří italská kuchyně
- Půl talíře by měla tvořit zelenina
- Nedostatek zeleniny způsobuje vážné nemoci
- Recept Lindy Rybové na špagety s rajčatovou omáčkou
- VIDEO: Vaření s Lindou Rybovou
V mládí měla známá herečka Linda Rybová dlouhé období, kdy byla vegetariánkou. K masu se vrátila až během svého prvního těhotenství.
„Rozhodně ale maso nekonzumuji ve velké míře a kupuji ho jen z farem, kde je zaručené etické zacházení se zvířaty. Kvalitu si hlídám i u dalších potravin. Nemusím mít ortodoxně všechno v bio kvalitě, ale i u zeleniny a ovoce se snažím kupovat vše z farem,“ prozrazuje herečka.
Hubnout nepotřebuje, jídlo jí dělá radost
Linda Rybová je pohledná, stále v dobré kondici a problémy s váhou řešit nemusí.
„Nikdy nedržím redukční diety. Cíleně nehubnu, nepotřebuji to. Jídlo mi dělá radost, pro mne je to vášeň. Proti jednodennímu půstu nic nemám, ale vůbec nejsem zastánkyní dlouhých půstů. Mezi lidmi, s nimiž se znám, jsem také asi jedna z mála, kdo jí úplně všechno. Žádné potraviny z jídelníčku nevylučuji,“ říká.
Celodenní jídelníček Lindy Rybové
- Linda Rybová pravidelně snídá dobrý bílý jogurt s borůvkami, jahodami, malinami či s banánem. Přidává blanšírované mandle a trochu agávového sirupu. Jak říká, její tělo to potřebuje, nabíjí ho to energií. Nákupní řetězce ovoce nabízejí po celý rok, není problém si je koupit. K jogurtové snídani pije herečka ředěný jablečný mošt.
- K obědu si dává pořádné jídlo, nešidí se. Nejoblíbenější zelenou Lindy Rybové a její rodiny jsou rajčata, která považuje za superpotravinu. „Když v zimě nejsou klasická velká rajčata dobrá, kupuji cherry rajčata, která u nás farmáři pěstují ve sklenících. Ta jsou vždy výborná,“ říká.
- Z rajčat ráda dělá nejen saláty, ale z pečených cherry rajčat i lehkou a zdravou omáčku. Je to prý evergreen, který miluje celá její rodina.
- Herečka pravidelně večeří, bez toho to nejde. Její povolání je takové, že se často dostane domů až v jednu, ve dvě hodiny ráno.
Babička ji naučila skvěle vařit
Linda Rybová prozradila, že je vychovaná českou kuchyní. Má ještě babičku, které je už téměř sto let. „Když byly děti malé, tak u nás babička bydlela. Učila mne vlastně vařit pro velkou rodinu. Babička je mistr české kuchyně, takže mám, myslím, velmi dobrou školu,“ říká.
Podle Rybové je třeba v rámci zdravého stravování dnes, kdy se doba posunula, trochu pozměnit recepty.
„Příkladem je takové klasické české jídlo - svíčková. Ta, když ji vaříte poctivě, je superzdravá. Můj tip je svíčkovou nezahušťovat moukou. Já ji ničím nenastavuji. Smetanu do ní však dávám, je jemná a je fajn. Ale 90 procent omáčky tvoří kořenová zelenina,“ prozrazuje svůj fígl herečka.
Podívat se na talíř jiných národů
Českou kuchyni vaří Linda Rybová jednou, dvakrát za týden. Jinak radí podívat se i na to, co mají na talíři jiné národy.
„Dovážíme kvalitní ovoce a zeleninu z celé Evropské unie po celý rok. Není absolutně žádný důvod trvat na naší místní kuchyni, která není vždy úplně zdravá. Je dobré ji minimálně kombinovat s jinými kuchyněmi,“ je přesvědčená.
Linda Rybová miluje zeleninové saláty:
Regionální zelenina a ovoce jsou samozřejmě nejlepší. Když však skončí hlavní sezóna, není podle herečky důvod nekoupit si kvalitní dovážené produkty.
K favoritům patří italská kuchyně
„Sama mám nejraději italskou kuchyni, protože je velmi jednoduchá. Nejsem žena v domácnosti, mám spoustu práce, tři děti a vařím dvě jídla za den. Ráda si, když mám čas, uvařím dlouhé recepty. Většinou ale potřebuji, aby to bylo praktické, rychlé, a aby si jídlo uchovávalo vitamíny,“ dodává Rybová.
Nahrává se anketa ...
Půl talíře by měla tvořit zelenina
V duchu ozdravění českého stravování a jeho obohacení o dostatek zeleniny a ovoce se nese i kampaň Půl talíře, kterou Linda Rybová podpořila.
V současné době totiž podle aktuálních statistik průměrný občan České republiky konzumuje méně ovoce a zeleniny, než je doporučeno Společností pro výživu ČR. Ta radí sníst ideálně 600 gramů ovoce a zeleniny denně, do čehož se nezapočítávají brambory.
Název kampaně „Půl talíře“ má symbolizovat hlavní myšlenku celého projektu: každý talíř jídla by měl být z poloviny zaplněný zeleninou nebo ovocem. Ideálně v poměru 2:1. Podle informací Českého statistického úřadu z roku 2022 totiž příjem ovoce a zeleniny v posledních letech stále klesá. Pouze 46 procent Čechů nakupuje ovoce a zeleninu alespoň jednou týdně.
Nedostatek zeleniny způsobuje vážné nemoci
Nevyvážená strava, v níž chybí zelenina a ovoce, představuje v České republice nejvýznamnější rizikový faktor, zodpovědný za mnoho onemocnění. A to včetně onemocnění srdce nebo onkologických onemocnění.
„Více než 60 procent dospělé populace má nadváhu nebo obezitu. Trend navíc stoupá a týká se i dětské populace. Předpovědi udávají, že do roku 2030 můžeme v populaci čekat až 35 procent obézních. Přitom 20 procent patnáctiletých má už dnes nadváhu nebo obezitu, především chlapci,“ upozorňuje hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal.
Recept Lindy Rybové na špagety s rajčatovou omáčkou
Suroviny:
- 1 kilo cherry rajčat
- 6 stroužků česneku
- 200 ml smetany
- 1 mozzarella
- 200 gramů nastrouhaného parmezánu
- 5 lžic olivového oleje
- 5 lžic sirupu agáve
- Sůl
- 20 lístků čerstvé bazalky
- 500 gramů špaget či jiných těstovin
Postup:
- Na pekáč dejte trochu olivového oleje. Přidejte 6 stroužků česneku nakrájeného na plátky, celé kilo cherry rajčátek a pokapejte agáve sirupem. Dejte péct na 40 minut do trouby vyhřáté na 170 stupňů.
- Upečená rajčata rozmixujte do krémové omáčky. Přidejte smetanu a podle chuti ještě dosolte a doslaďte.
- Na závěr přidejte 100 gramů nastrouhaného parmezánu a mozzarellu.
- Hotovou krémovou omáčku vmíchejte do uvařených špaget.
- Na talíři posypte jídlo parmezánem a dozdobte bazalkou.
Zaujal vás článek? Tématu hubnutí a zdravý životní styl se věnujeme pravidelně: