Kopřivnice - Příbor
Typ trasy: cyklistická. Náročnost: střední. Délka: 56,8 km. Zajímavosti při cestě: 1. hrad Štramberk, 2. zámek Bartošovice, 3. Památník Leoše Janáčka.

Kopřivnice byla po staletí málo zajímavá vesnička – budova fojtství z konce 18. století je vlastně jedinou zdejší skutečně historickou stavbou (když nepočítáme hrobky podnikatelů a kostel v novogotickém slohu). V 19. století prošla významnou proměnou: stalo se z ní důležité průmyslové centrum.

Hrad Kadaň
Na kole z Prunéřova do Pernštejna podél řeky Ohře

Rody Rašků a Šustalů zde zbudovaly věhlasné továrny na keramiku, kamna, ale i na kočáry, bryčky a později dokonce první automobily této země. Dnes zde můžete obdivovat jak první „samohyb“ c. a k. monarchie – vůz Präsident – tak třeba slavný motorový železniční vůz Slovenská strela.

Trasa výletuTrasa výletuZdroj: Mapy.czKopřivnice se také chlubí slavnými rodáky: v jejich čele běží Emil Zátopek, následován malířem Zdeňkem Burianem. V sousedství města stojí ruiny hradu Šostýn, z jehož kamene si Raškové postavili keramičku, na Bílé hoře rozhledna (43 m, vyhlídkový ochoz 26 m) ve tvaru šroubovice DNA.

Jednu Freudovu neřest

Ačkoli Sigmund Freud prožil ve svém rodném Příboře (Freiberg) jen první tři roky svého života, byly mu zde zřízeny hned dvě pamětní expozice. Je ovšem faktem, že Freud se ke svému příborskému rodáctví vždy hrdě hlásil. Jistě by se mu líbila i poněkud kuriózní připomínka jeho vědeckého oboru: měděná „vyšetřovací“ pohovka v životní velikosti.

Při vzpomínání na otce psychoanalýzy si můžeme dát místní speciality: čokoládové doutníky Freudova neřest, likér Příborská freudovka nebo kvasnicové Freudovo pivo.

Největší a nejstarší skanzen ve střední Evropě s téměř stovkou památkových objektů se nachází v Rožnově pod Radhoštěm. Valašské muzeum v přírodě tvoří tři expozice – Dřevěné městečko, Valašská dědina a Mlýnská dolina.
Za valašskými krásami

Z Příbora zamíříme do Studénky, kde mají na zámku unikátní muzeum železniční dopravy a dále pak do příjemného městečka Brušperk, kde se můžeme vykoupat v přehradě či se po ní projet na vodních šlapadlech. Na koupališti v Příboře nabízejí aquazorbing – tady v Brušperku lákají na tradičnější požitky včetně dobře zásobeného stánku s občerstvením.

A když už jsme u těch kulinárních požitků – nezapomeňte okusit slavné štramberské pečivo ve tvaru uší! 

Více o cyklistice najdete na Deník.cz. Staňte se dnes digitálním předplatitelem a získáte zdarma e-knihu plnou cyklotras po celém Česku. Více na: predplatne.denik.cz/cyklodenik