Stále platí a zřejmě vždy bude platit, že střecha dělá dům. Spolehlivá střešní krytina totiž chrání budovu před deštěm, větrem, sněhem a dalšími přírodními jevy. Kromě toho je dnes střecha soukromého domu více než jen součástí celkové konstrukce. Stává se také slušivou a estetickou dekorací, kterou vám může leckterý soused závidět.

Najmout si pokrývače, tesaře nebo klempíře ale nemusí být v dnešní době vůbec jednoduché. Mnozí z nás si totiž neuvědomují skutečnou hodnotu jejich práce, a tak často volíme kvantitu před kvalitou, což může být velmi rizikové.

Podívejte se na video o rekonstrukci střešní krytiny:

Zdroj: Youtube

Jsme zkrátka spořílci od přírody a sáhnout po nejlevnější a nejbližší příležitosti, je prostě pohodlné. Výsledek ale nemusí stát za to. Navíc hrozí, že dříve či později budou nutné další opravy či předělávky.

Můj dům, moje střecha

Některé krytiny jsou vhodnější pro venkovská sídla, chalupy a chaty, jiné zase pro městské domy a další pro hospodářské budovy. Pro konkrétní volbu je potřeba mít představu o vlastnostech každé ze střešních krytin. Díky obrovskému výběru střešních materiálů můžete také zdůraznit i svůj vlastní vkus.

Unikátní střešní tašky s výhledem z dílny architekta Přemysla Kokeše testovali tři roky v Mikulově a také Litomyšli (na snímku)
Zvenku běžná střecha, zevnitř jako sklo. V Mikulově mají unikátní tašky

Před samotným položením krytiny je dobré se zamyslet nad izolací. Izolace střechy je důležitá z několika důvodů. Jednak chrání celou konstrukci před velkými teplotními výkyvy, které ovlivňují odolnost použitých materiálů, za druhé, při správné tepelné izolaci se rosný bod posouvá blíže k vnějšímu okraji střechy a v domě tak vzniká příznivé a komfortní mikroklima.

Při výběru střešní krytiny hraje roli také tvar střechy. Třeba na kulatou věžičku je vhodnější zvolit tvárnější materiál, než na obyčejnou pultovou střechu. To vše se odvíjí od sklonu, přesahů, členitosti střechy a dimenzí, které střecha splňuje.

Jakmile trochu zaprší, kolem všech střešních oken zatéká do obytného podkroví.
Rekonstrukce krok za krokem: Střecha nad hlavou

„Výhodou rekreačních objektů jsou poměrně jednoduché detaily střechy, kde je riziko menší. Přesto se stále zapomíná na správné technologické postupy a pravidlo, že vše souvisí se vším,“ upozorňuje na úskalí Otakar Hobza, stavební dozor z Brna.

„Co se týče výběru materiálu, může být hodně různorodý. Řídí se místem, na kterém se stavba nachází, ale také podle toho, co od materiálu očekáváte. Na chalupu v nížině budete volit jinou krytinu než na horskou chatu, kde je předpoklad velkých sněhových srážek,“ říká Tomáš Hruška, pokrývač a klempíř, který se střechám věnuje již 15 let.

Od plechu až po šindel

Velmi oblíbenými střešními krytinami jsou plechové šablony. „Plech není rozhodně špatnou krytinou, a když je poctivě položen a je mu věnována péče, odmění se dlouhou výdrží,“ vysvětluje Hruška. Trvanlivost, jednoduchost upevnění a cena za metr čtvereční se mohou jevit jako rozumnou investicí do rekreační nemovitosti.

Panely je možné umítit také například na zahradu či garáž.
Rekonstrukce krok za krokem: Lék na drahé energie? Soláry na střeše

Pokud se vám líbí historický vzhled, musíte sáhnout buď po pálené tašce, břidlici nebo dřevěné šindeli. To jsou ale materiály, za které si zákazník v dnešní době musí připlatit. Cenu břidlice na současném trhu musíte počítat od 1000 do 2000 korun za metr čtvereční, dřevěný šindel pak výjde od 1000, ale třeba klidně i okolo 4000 Kč za metr čtvereční podle druhu dřeviny.

Nekvalitní péče se vymstí

Dřevěné šindele vyžadují péči, není to jako dát si na střechu pálenou krytinu a za 20 let ji umýt vapkou. Pořád je to dřevo, o které se musí pečovat. Nekvalitní péče v případě ‚českých kutilů‘ může dopadnout spíše hůře než lépe. Problém u dřevěných šindelů vzniká tehdy, když se podcení údržba, začne se na krytině tvořit například mech a střecha poté špatně osychá. Pak dochází k rychlejšímu trouchnivění,“ upozorňuje na důsledky zanedbané péče Hruška.

V dnešní době je spousta přípravků na odstraňování mechů ze střech. Stáří pokrývači si ale dělali roztok z modré skalice a draselné soli. Nejjednodušší je použít vapku a případně stříknout nějakou ochranou proti tvorbě mechů.

Výhody a nevýhody střešních krytin:

Kovová střešní krytina
+
rychle a snadno se instaluje
+ odolává nárazům a zatížení
+ dlouhá životnost
+ nízká hmotnost
+ nízká cena
- nehospodárnost při instalaci (odpad tvoří značné procento)
- hlučnost

Betonová a pálená střešní krytina
+
vysoká životnost
+ dobře pohlcuje zvuk
+ požární odolnost
+ nepodléhá korozi
+ vysoká estetika
- nejvyšší cena za m2
- velká hmotnost klade požadavky na kvalitní konstrukci střechy
- křehkost při nárazu tvrdými předměty

Bitumenová střešní krytina
+
odolnost proti nárazu
+ pohlcuje zvuk
+ odolnost proti korozi
+ možnost ohýbání pro složité zastřešení
+ přijatelná cena
- hořlavost
- UV citlivost (na slunci časem vybledne)
- nemožnost pokládky v mrazu