První část výstavy nabídne pohled do méně známé kapitoly našich moderních dějin a přiblíží skutečnost, která hovoří o likvidaci Vysoké školy báňské v Příbrami 17. listopadu 1939 nacistickými okupanty a odvlečení 16 jejích studentů do KT Sachsenhausen. Navíc 5 pedagogů této školy položilo život. Dva z nich dokonce spáchali sebevraždu, než aby přistoupili k nucené spolupráci s hitlerovci při konstrukci nechvalně známých řízených dálkových střel V-2. 

Druhá část výstavy pojednává o událostech po 17. 11. 1989 v Příbrami. Muzeum získalo stovky cenných fotodokumentů i písemností a kontaktovalo většinu dosud žijících hlavních organizátorů tohoto dění v Příbrami. Tematická expozice takřka den po dni popisuje prostřednictvím těchto zajímavých materiálů tehdejší dění. Podařilo se navíc identifikovat téměř všechny hlavní aktéry na dobových snímcích a tehdejší události zasadit do celostátního kontextu. Výstava bude v česko-anglických jazykových mutacích a muzeum ji připravilo nejen pro odbornou veřejnost a pamětníky, ale zejména pro školy a mládež s cílem přiblížit tímto způsobem významný historický předěl v našich moderních dějinách a poukázat na specifika Příbrami, například skutečnost ukončení těžební činnosti, silné pozice KSČ, atd. 

Výstava s názvem „17. listopad 1939 a 1989 na Příbramsku“ bude slavnostně prezentována veřejnosti v pobočce Hornického muzea Příbram - v Památníku Vojna 17. 11. 2019 a potrvá až do konce roku 2020.