Předchozí
1 z 7
Další

Landek park

Největší české hornické muzeum Landek Park v Ostravě už přes 25 let mapuje historii hornictví na nejstarší ostravské šachtě, Dole Anselm. Čtvrt kilometru dlouhé chodby v podzemí krok po kroku odhalují tajemství opravdových hornických pracovišť. Hornické muzeum Landek Park se nachází v Petřkovicích u Ostravy pod vrchem Landek. Tamní souvislý areál má rozlohu 10 ha, což z něj činí největší muzejní areál v celé republice.

Muzeum bylo otevřeno 4. prosince 1993, symbolicky na svátek patronky horníků svaté Barbory - VÍCE ZDE.

Halda Ema

Oblíbené výletní místo Ostravanů je Halda Ema. Výška haldy, která je občas oficiálně psána také jako Ema-Terezie nebo Terezie-Ema, je zhruba 315 m.n.m. Kromě výhledů na Ostravu lze za jasného počasí dohlédnout až na Beskydy, Nízký Jeseník, Moravskou bránu a do Polska.

Hudební festivaly, koncerty, divadelní představení či sportovní akce. To vše jsou důvody, proč v létě navštívit severní část Moravy
Vzhůru na severní Moravu. Sedm letních tipů, kdy se vyplatí navštívit region

Halda Ema vznikla hromaděním hlušin z ostravských dolů, které zde tvoří rozlohu asi 82 hektarů a objem přes 28 mil. m³. Místo je populární turistickou destinací a místní lidé zde občas utíkají za klidem, symbolicky nad veškeré ruchy města - VÍCE ZDE.

Zdroj: Jiří Baran

Šikmý kostel 

Hlavní pojítko třídílné románové kroniky Karin Lednické i lákavá atraktivita Moravskoslezského kraje, potažmo Karvinska. To je šikmý kostel svatého Petra z Alkantary. O tom, že místo, kde stojí tento kostel, bylo kdysi centrem staré, nyní již zmizelé Karviné, se začalo mluvit více až v posledních dvou letech.

Kostel svatého Petra z Alkantary poklesl svým umístěním o 40 metrů, a tak se stalo, že kopec, na kterém byl, již není a hřbitov naproti je nyní výše než kostel sám. Oba tyto objekty - hřbitov i kostel - navíc rozděluje hlavní proud směrem na Ostravu - VÍCE ZDE.

Miniarboretum U Holubů

Kousek od Frýdku-Místku, ve Staříči, najdou milovníci zahrad, bonsají a dendrologie ojedinělé a netradiční arboretum. Manželé Holubovi zde od roku 1989 postupně budují něco, co v rámci naší vlasti pravděpodobně nemá obdobu.

Vše to začalo na počátku 90. let minulého století pěstováním bonsají a tvarováním konifer, k čemuž se po roce 2000 přidalo sbírání a množení čarovějníků. Jedná se o shluky často bizarních větví na keřích nebo v korunách stromů často s velkým množstvím pupenů, odlišných od mateřské rostliny. Také kovářská díla a výtvory vyráběné pánem domu z drátů a pletiva zaujmou nejednoho návštěvníka - VÍCE ZDE.

Zámek Raduň

Většina z nás si při vyslovení názvu obce vybaví krásný zámek, ale k vidění je také anglický park s nově upravenými rybníky a zajímavá klasicistní oranžérie s okrasnou zahradou. Pro svou kompoziční a dendrologickou kvalitu patří zámecký park v Raduni k nejvýznamnějším přírodně – krajinářským areálům Moravskoslezského kraje.

Historie Raduně a zdejšího šlechtického sídla se začala psát před 700 lety, nejlepší roky však zažila zdejší rezidence pravděpodobně v 19. století, kdy začal získávat dnešní podobu anglický park a unikátní oranžerie. Právě ji a k ní přilehlou okrasnou zahradu nabízí jedna z návštěvních tras. V zahradě naleznete stovky cizokrajných rostlin včetně citrusů, juk, palem nebo kaktusů.

Arboretum ve Štramberku

Štramberk není jen trúba nebo uši. Kromě hlavní dominanty a krásných malebných domečků, náměstí s kostelem nebo rozhledny na Bílé hoře můžete zavítat také do nově vznikajícího arboreta. Vyrůstá a vykvétá ve starém nepoužívaném vápencovém lomu a najdete v něm především vápnomilné rostliny, kterým se na skalách a prudkém slunci, ale i kolem zajímavých jezírek a stinných tůní očividně daří.

Glamping Bahenec je součástí Wellness hotelu Bahenec v Písku v Beskydech.
7 tipů na netradiční ubytování v Moravskoslezském kraji

Sportovně založení návštěvníci a milovníci skalního lezení zde najdou také naučné stezky nebo hezké zabezpečené strmé cesty různé obtížnosti - VÍCE ZDE.

Venušina sopka

Přírodní zajímavost 643 m.n.m. vysokou naleznete u Bruntálu na severní Moravě nad obcí Mezina. Čtvrtohorní Venušina sopka je kopec, jehož vrchol je pokryt červenohnědou struskou a sopečným pískem.

Letní deník - logo 2022Zdroj: DeníkNa vrcholu, ze kterého jsou za příznivých podmínek hezké výhledy třeba na Praděd, najdou návštěvníci plochý kráter a boční krátery s lávovými jeskyněmi, vrchol sopky byl bohužel v minulosti zničen těžbou popelovin.

Jeden ze dvou lávových proudů Venušiny sopky je chráněn jako přírodní památka, nalézt je tady možné zajímavý nerost olivín, ale i typické čedičové sloupy s šestiúhelníkovým průřezem. K sopce vede naučná stezka od blízké přírodní památky Lávový proud u Meziny.

Z obce Mezina je možné vydat se sem po modré turistické trase - VÍCE ZDE.