Archeologický výzkum odhalil sklepní zdivo domů z pozdní gotiky. Domy později získali do vlastnictví minorité, kteří měli v plánu na místě vybudovat klášter.

K tomu došlo až okolo roku 1700, kdy byly domy zbourány a na jejich základech se začalo stavět. „Přestože se minorité museli popasovat s daným rozměrem a tvarem parcely, snažili se vytvořit klasický klášter i s rajským dvorem,“ popsal Zavoral.

Právě uprostřed dvora objevili archeologové studnu, kterou tehdejší stavitelé používali nejspíše jako zdroj vody při stavbě. Z původního kláštera se zachoval především dvůr. Arkády, které se po jeho okrajích nacházejí, byly dříve i v prvním patře, ale jsou nyní již zazděné.

Zbouraná už je také věž se zvonem, budova navíc bývala pouze jednopatrová, nyní má o patro navíc. „Po rušení klášterů za Františka II. na konci 19. století pozbyl funkce. Uvažovalo se, že by byl použit jako kasárny, nakonec z něho byla škola, která tu zůstala téměř dodnes,“ dodal archeolog.

Ilustrační foto.
Po sedmnácti hodinách na svobodě znovu loupil

Ustoupí výtahu?

A škola v něm bude dál. Budovu bude po rozsáhlé rekonstrukci využívat Základní a Praktická škola Svítání, která poskytuje základní vzdělávání žákům s mentálním a kombinovaným postižením.

Nyní se ale musí rozhodnout, co bude s nálezem staré studny – o její budoucnosti jednají památkáři s architekty. Projekt totiž v dotčeném místě počítal s výtahem, který je pro fungování školy klíčový. Může se tak stát, že část studny bude muset výtahu ustoupit.

Archeologii si užijí i žáci Svítání, kteří budou mít možnost umýt střepy nalezených nádob, poslepovat je a historické nádoby poté vystavit ve škole.

Budovu převzalo Svítání od města už v roce 2015, k realizaci stavby se ale dostalo kvůli vysokým nákladům až nyní. Rekonstrukce vyjde na 145 milionů korun, 93 milionů zaplatí evropské dotace, na zbytek musí vedení školy peníze teprve získat.

Stavbu navíc doprovázejí komplikace, ukázalo se, že stoleté dřevěné stropy jsou prolezlé dřevomorkou. „Některé konstrukce jsme museli vylepšit ocelovými prvky. Zatím jsme stále v bourací fázi, brzy postavíme vnější lešení a sundáme fasádu,“ popsal Tomáš Zavřel, ředitel společnosti, která má stavbu na starost.