Předchozí
1 z 11
Další

Doprava, dostupnost bydlení i míst ve školkách nebo drahé energie. To jsou témata, která mohou hrát velkou roli v nadcházejících komunálních volbách na Příbramsku i v dalších místech kraje. A co rozhodne volby u vás? 

Dejte nám vědět a zapojte se do velké ankety Deníku. V projektu se podíváme do více než dvou stovek obcí a měst napříč celou zemí a zmapujeme hlavní témata, o kterých se u vás živě diskutuje a diskutovat bude. Své názory můžete sdělovat v exkluzivní anketě.

Volby 2022Volby 2022Zdroj: Deník

Josef Velfl
ředitel Hornického muzea Příbram, Příbram

Josef Velfl, historik a ředitel Hornického muzea Příbram.Josef Velfl.Zdroj: Deník/Milan Holakovský

Ještě neznám programy, vize a plány – a vlastně ani hodnocení toho, co se povedlo nebo nepovedlo. Teď jsou v centru zájmu především válka na Ukrajině, energie, zdražování – a je otázkou, co se prosadí do komunální politiky. Vzhledem k tomu, že Příbram je tranzitní město, jednou z klíčových otázek je zde doprava: jak průjezd, tak parkování.

Pavel Janda
předseda oddílu OK Dobříš, Dobříš

Pavel Janda.Pavel Janda.Zdroj: archiv Pavla Jandy

Obecně letošní volby samozřejmě rozhodne to, jak byli lidé spokojení s fungováním současného vedení radnice. Témat k řešení je tu více, ale pokud bych měl zmínit nějaké konkrétní, je to určitě stav náměstí. Je skvělé, že se podařila rekonstrukce dotáhnout do současného stavu, je ale potřeba pokračovat dále. Občané Dobříše si jistě zaslouží hezký střed města místo vydlážděného autobusového nádraží. Snaha tento projekt dokončit by tedy měla být jednou z priorit. Dalším tématem je kvalita a dostupnost sportovišť pro spolky a občany. Zde bylo opět odvedeno hodně dobré práce a je potřeba v ní pokračovat. S podporou aktivity občanů také souvisí zlepšení bezbariérového přístupu po městě a samozřejmě větší podpora cyklodopravy.

Petr Horák
ředitel Charity, Beroun

Petr Horák.Petr Horák.Zdroj: se svolením Petra Horáka

Řadu lidí nyní jistě zaskočilo výrazné zdražení likvidace komunálního odpadu společně se snížením četnosti jeho svozu. Pro další to je třeba situace přeplněných parkovišť v centru města a na sídlištích. Přesto bych jako velké téma těchto voleb viděl nezvládnutí územního rozvoje města, neboť nově plánovaná výstavba nejde ruku v ruce s potřebnou přípravou infrastruktury. Tato situace bude v následujících letech tím, co bude komplikovat život nás všech, a to jak v dopravě, parkování, možnostech cestování za prací, tak i v tom, že získat pro děti místo ve školce či ve škole bude čím dál složitější.

Renata Babelová
předsedkyně spolku Sedmikráska, Hořovice

Renata Babelová.Renata Babelová.Zdroj: archiv Renaty Babelové

V našem městě je horké téma doprava a podpora podnikatelů. Je potřeba dokončit obchvat a postarat se o zlepšení podmínek parkování. Z důvodu naprostého nedostatku parkovišť je ve městě někdy až nemožné najít místo. Vhodný by určitě byl parkovací dům; správně umístěné parkoviště a větší propagace města pomůže místním podnikatelům, kteří jsou důležití pro jeho rozvoj.

Václav Kovář
předseda spolku Berounská zeleň, Beroun

Václav Kovář.Václav Kovář.Zdroj: archiv Václava Kováře

Řekl bych, že je to občanská vybavenost, která za mě obsahuje více podkapitol - nevyhovující počet míst ve školách, nedostatečné sociální služby - především pak péče o seniory a málo sociálních bytů. Pak tu je infrastruktura, a to hlavně podpora chodců a cyklistů. Ve veřejném prostoru se stále potýkáme se světelným a vizuální smogem a v neposlední řadě je pořád co zlepšovat na koncepci péče o zeleň.

Jana Špačková
kronikářka, Votice

Jana Špačková.Jana Špačková.Zdroj: Deník/Zdeněk Kellner

Zajímavým tématem by mohla být bytová politika, protože ve Voticích příliš bytů není. A pak také, jak udržet na uzdě ceny toho, co může město ovlivnit, například vody nebo poplatků za odpad. Přesto se domnívám, že ve Voticích dlouhodobě v komunálních volbách témata nerozhodují. Rozhodující jsou tváře kandidátů a osobnosti, které lidé znají.

Miroslava Konvičná
prodavačka, Votice

Miroslava Konvičná.Miroslava Konvičná.Zdroj: Deník/Zdeněk Kellner

O výsledku voleb by mohla rozhodnou podpora mladých rodin s dětmi nebo i příspěvek. Právě mladé voliče by mohlo oslovit také vybudování dětského koutku nebo obnova skateparku.

Roman Lajpert
předseda Svazu českých filatelistů Benešov, Benešov

Roman Lajpert.Roman Lajpert.Zdroj: Deník/Zdeněk Kellner

Rozhodujících témat bude více. Dominantní ale budou energie a bydlení. Osmnáct set obecních bytů je vytápěno z plynových kotelen města. Nové byty jsou dnes tak drahé, že mladí na jejich koupi nebudou mít šanci.

Oldřich Jahodář
tvůrce hlavolamů, Vlašim

Oldřich Jahodář.Oldřich Jahodář.Zdroj: Deník/Zdeněk Kellner

V našem městě je velký nepořádek a je tu také špatná dopravní situace. Každý si parkuje, kde chce a strážníci kolem jedou pětkrát a nevšímají si toho.

Jan Eisenreich
zakladatel spolku DoDružstva (dodruzstva.cz), Praha

Jan Eisenreich, zakladatel spolku DoDružstva (dodruzstva.cz), Praha.Jan Eisenreich, zakladatel spolku DoDružstva (dodruzstva.cz), Praha.Zdroj: Se souhlasem Jana Eisenreicha

Jedním z velkých témat je tragická nedostupnost bydlení, která dopadá především na mladší generaci. Zatím se o jejím řešení hodně mluví, ale bohužel se málo koná. Přitom situace již dávno přerostla únosnou míru a hrozí společenským problémem. Proč máme v Praze v poměru k platům jedno z nejdražších bydlení na světě? Proč si mladá rodina nemůže dovolit důstojné bydlení? Kdo z politiků toto téma zvedne a nabídne komplexní řešení, dovede určitě oslovit spoustu mladých voličů.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

Podívejte se, kdo kandiduje na Příbramsku. Klikněte ZDE.