Nejvíce nám chutnalo v příbramském La Favorita, kde zmrzliny vyrábí manželé Bužkovi z Bohutína a průběžně točí okolo devadesáti příchutí. Na pultě je ale vždy jen 14 příchutí pod poklopy, v nichž jsou pětilitrové nádoby. „Denně máme 14 až 20 příchutí. Když nějaká dojde okamžitě ji nahradíme jinou. O víkendu zařazujeme alkoholické nebo speciály a v parných dnech zase nabízíme osvěžující jako citronový sorbet nebo limetku. Příbramští ale mají nejraději pistáciovou, následuje vanilka, jahoda, čokoláda a lotusové sušenky. Proto je tato pětice ve stálé nabídce, ty se nemění,“ prozradil zmrzlinář Václav Bužek. A zároveň nás poučil, že zde neprodávají tvrdou zmrzlinu, ale gelato, tedy krém. „Manželka Radka absolvovala zmrzlinářský kurs v italském městě Bologna a byla i na praxi ve vyhlášené italské zmrzlinárně. Já se od ní učil,“ dodal Bužek. Za zhruba deset minut se zde vystřídalo patnáct zákazníků, a to zrovna nebylo úplně slunečné počasí.

Posledními novinkami, které zde nabízí, jsou příchutě sacher dort, tedy čokoládová s meruňkovou marmeládou a kousky čokolády, a zakysaná smetana s višněmi. V době naší návštěvy byla v nabídce kromě základní pětice, také mascarpone s malinou, pekanové ořechy s javorovým sirupem, piňa colada s rumem, straciattella, maková a sorbety jahoda, borůvka, nektarinka a datle s hruškou bez přidaného cukru a jiných sladidel. „Také je oblíbená příchuť cheesecake, carrotcake nebo aperol spritz. Používáme skutečný alkohol, žádnou tresť,“ rozloučil se zmrzlinář. Gelato zde stojí dva kopečky 55 korun, přičemž každý si může vybrat oblíbenou příchuť, tři kopečky 85 korun a 4 kopečky 120 korun. Podávají se buď v kornoutku nebo v kelímku. Otevřeno je od pondělí do soboty od 10 do 18 hodin a v neděli od 12 do 18 hodin.

V Dobříši jsme si zase nejvíce pochutnali na točené zmrzlině v obchodním středisku Bedřich Dobříš. Vanilková s rakytníkovou byla osvěžující. „Nejvíce se v parných dnech prodávají ovocné příchutě, které jsou vodové, protože nejlépe osvěží. Často si je zákazníci přejí míchané s vanilkovou nebo smetanovou. Také se ptají po jahodové, malinové nebo slaném karamelu. Jedná se o směsi z Itálie,“ vysvětlila prodavačka Helena Kalmanová. Pro děti zde točí mini za 10 korun, na kterou nejčastěji chodí školky. Malá je pak za 30 korun a velká za 40 korun. Otevřeno je podle počasí od pondělí do pátku od 13 do 17 hodin a v sobotu od 9 do 11 hodin.

Obchodní středisko Bedřich Dobříš.

Na doporučení jsme vyzkoušeli i točenou zmrzlinu v Obořišti U Stefanidesů, kde se tvořily fronty. „U nás jde nejvíce na odbyt vanilková, citronová, jahodová nebo hruška. Pro letošní rok máme dvě novinky - kefír s meruňkou a krupicovou kaši. Směsi jsou z Itálie. Každý den máme na výběr pět příchutí,“ uvedla prodavačka Marina Berdar. V době naší návštěvy se točila čokoládová, vanilková, lískový oříšek, jogurt a hruška. Ochutnali jsme hruškovou s jogurtem, byla výtečná.

U Stefanidesů v Obořišti.

„Vždycky, když jedeme z chalupy, tak se tady zastavíme. Je to nejlepší zmrzlina v kraji. Chutnají nám smetanové, příchutě střídáme. Dnes jsme si dali čokoládovou a oříškovou. Cena je velmi přijatelná, u nás ve Zbraslavi ji mají mnohem dražší,“ svěřil se Jiří Obraz, který si zde koupil zmrzlinu nejen pro sebe, ale i pro manželku.

Dětská porce zde stojí 35 korun, velká 42 korun a maxi Berta 59 korun, kde je v ceně velký kornout, zmrzlina, topping, posyp, sušenka a lžička. Otevřeno je podle počasí od pondělí do neděle od 11 do 18 hodin.

Mohlo by vás zajímat: Extrémní skoky do vody a koncerty hudebních hvězd. Highjump oslaví 25 let

close Z loňského ročníku Highjump v Hřiměždicích. Foto se svolením Highjump info Zdroj: Deník/Jana Hájíčková zoom_in Z loňského ročníku Highjump v Hřiměždicích. Foto se svolením Highjump