Někomu to možná může připomínat okřídlená slova z Divadla Járy Cimrmana: Navrhuju sníst psy; i když je nemáme. V případě roušek však nejde o fór, ale o vážně míněnou radu. V souvislosti s šířením nového typu koronaviru jsme se totiž ocitli v situaci, kdy sranda končí. Ostatně roušky, „i když je nemáme“, se v některých krajích včetně hlavního města Prahy už staly povinností – a podle středečního nařízení vlády je jejich používání od půlnoci nezbytná samozřejmost v celé republice.

Tisková konference hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové před ředitelstvím Nemocnice Rudolfa a Stefanie  Benešov v neděli 15. března.
Distribuci roušek kraj připravil. Roušky zatím chybí

„Uvědomujeme si, že je na trhu nedostatek ochranných roušek i dalších osobních ochranných pomůcek; proto jde o doporučení, a ne o nařízení,“ uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Nedlouho poté se však ukázalo, že vláda tuto povinnost zavádí: zákaz vycházení bez roušky.

„Žádáme občany, aby si chránili obličej a snažili se toto doporučení respektovat, protože ohleduplnost jednoho vůči druhému a ochrana zdraví je v tuto chvíli nezbytná. K zakrytí nosu a úst může sloužit rouška, šátek nebo šála,“ radí Jermanová – a současně slibuje: jakmile kraj dostane dostatek roušek od státu, je připraven poskytnout je i obyvatelstvu. Má k tomu nachystánu distribuční síť se zapojením obcí s rozšířenou působností a dobrovolných hasičů.

Ilustrační foto.
Nedodáním objednaných roušek kraj o peníze nepřišel

To je však zatím budoucnost. „V tuto chvíli je prioritou kraje zajistit dostatek osobních ochranných prostředků do zdravotnických zařízení, poskytovatelům sociální péče nebo praktickým lékařům,“ upozornila hejtmanka.

Opětovně se také vrací ke své facebookové výzvě adresované výrobcům a dodavatelům osobních ochranných prostředků, zejména respirátorů a roušek, aby své případné nabídky zasílali pracovnici krajského úřadu Lucii Barber na e-mailovou adresu barber@kr-s.cz. „Směřuji tuto výzvu všem výrobcům ochranných pomůcek, zařízením, která je mohou vyrábět, byť alespoň v malém množství, a dodavatelům,“ zdůraznila Jermanová, že vítány by byly i dodávky v menších objemech.

Online reportáž

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník