Novela de facto likviduje volný prodej sudového vína, který u malých vinoték tvoří až polovinu veškerého obratu. Zakazuje totiž prodej zahraničního sudového vína, a moravská sudová vína mohou prodávat jen jeho výrobci.

„Stát se ovšem výrobcem nebo dovozcem je legislativně tak náročné, že pro firmu naší velikosti to nepřipadá v úvahu. Skutečně to je likvidační," vysvětlil majitel vinotéky. Ohroženy by díky tomu byly ale také velkoobchody s vínem.

„Nahrává to pochopitelně do karet velkým výrobcům a prodejcům vína, kterým díky konkurenci sudových vín klesá v marketech prodej lahvového vína," přiblížil zákulisí Jan Haleš.

Početný věrnostní klub

Sám má vinotéku v rodinném domě, kde žije, pořídil si třicet kohoutků na stáčené sudové víno, které pro zákazníky vybírá. V jeho věrnostním klubu je na dva a půl tisíce lidí, a všichni se za něj postavili.

„Není to likvidační jen pro nás, uvádí se, že po republice je až deset tisíc vinoték, z nichž mnohé by díky tomu musely skončit. O práci by mohlo přijít až třicet tisíc lidí," vypočítal.

Zburcoval veškeré své síly, jedná s několika senátory a doufá, že senát návrh zamítne či změní. To je totiž poslední instance, která by mohla verdikt zvrátit. „Lidé nám vyjadřují podporu a apelují na své senátory napříč zemí, tak věřím, že rozum zvítězí," dodal.

Čtěte také: Prodej sudového vína? Jen vinaři a dovozci ze zahraničí, navrhuje novela zákona