Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi začíná už 27. září, v podvečer státního svátku. V 19.30 se tam totiž podle oficiálního programu odehraje přivítání relikvie sv. Václava pod zámkem. Od 20 hodin potom startuje svatováclavský koncert a nešpory v bazilice sv. Václava.

Právě příjezd relikvie je podle starosty města Vlastimila Picka záležitostí, kterou by si žádný návštěvník neměl nechat ujít. „Je to velmi zajímavé, když hradní policie přiveze tuto relikvii, je to začátek duchovního programu,“ řekl.

Duchovní rozměr poutě startuje 28. října. V 8.30 hodin ráno se totiž odehraje mše svatá v kryptě sv. Kosmy a Damiána v bazilice sv. Václava ve Staré Boleslavi. V 10 hodin bude následovat poutní mše svatá na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi. Ve 14 hodin se budou lidé modlit za národ u Palladia země české v bazilice sv. Václava.

Hlavním bodem je poutní mše svatá na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi v pátek 28. září od 10 hodin. „Těm, kteří nemohou putovat do Staré Boleslavi, bych doporučil Svatováclavské duchovní zastavení pod sochou sv. Václava na Václavském náměstí v Praze ve čtvrtek 27. září v 17 hodin. Sbor pražské katedrály zazpívá písně o svatém Václavu, a krátce promluví několik osobností, včetně kardinála Dominika Duky,“ řekl Stanislav Zeman, tiskový mluvčí Arcibiskupství pražského.

Jaké je ale poučení z příběhu sv. Václava, patrona naší země? „Je krásné mít v počátcích státnosti zbožného vladaře, který pečuje o chudé a nemocné, sklízí obilí či obdělává vinohrad, aby mohl připravit chléb a víno pro eucharistii, dává otrokům svobodu a kácí šibenice,“ vysvětlil Stanislav Zeman. A také, jak podotkl, byl sv. Václav statečným a vzdělaným panovníkem. „To ani v dnešní době není málo,“ řekl.

Kytarový mág Dani Robinson čaroval ve Škoda Muzeu v Mladé Boleslavi.
Kytarový mág Dani Robinson čaroval ve Škoda Muzeu

Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi počítá také s doprovodným programem. „Je velmi pestrý, tentokrát ho máme na dvou scénách. V pátek 28. září od 13 hodin na Mariánském náměstí bude spousta koncertů, vyvrcholí to koncertem brněnské skupiny Kamelot,“ řekl starosta Vlastimil Picek.

Součástí bude i velká lidová pouťová zábava, kde budou ukázky dobových řemesel, stánkový prodej a podobně, řekl starosta. Na náměstí sv. Václava budou moci lidé nakoupit na historické tržnici, v letním kině Houšťka vystoupí hudební kapely. Tím však výčet z programu nekončí.

Starosta Vlastimil Picek uznává, že svatováclavská pouť je organizace velice náročná. I co se týká parkování ve městě – vedení vyzvalo občany, aby měli trpělivost. „Z posledních ročníků jsme se to organizačně naučili. Samozřejmě ale s velkou podporou Policie ČR, městské policie i dobrovolníků, kteří nám pomáhají,“ vysvětlil. Město ale není nafukovací, poznamenal. A proto se parkuje, kde se dá.

Ilustrační snímek.
Rada pro obce: jak využívat odpadní překládací stanice?

Kam ale můžete vyrazit na nějaké další svatováclavské slavnosti, poutě, či vinobraní?

Na Kolínsku se odehraje Pečecké svatováclavské vinobraní v Kremlově parku v Pečkách. Návštěvníci budou moci ochutnat burčák a víno z Kutné Hory. Zahrají kapely Fobos a Houpací kůň, připravený je program pro děti.

Dvoudenní Svatováclavská slavnost se odehraje také v Kutné Hoře na Palackého náměstí od 28. do 29. září. Součástí je ranní svatováclavská mše od 8.30 v kapli Vlašského dvora, výstava Očima generací, staročeský trh, degustace vín a pestrá nabídka hudebních vystoupení.

Oslava sv. Václava se odehraje také na hradišti Budeč na Kladensku. Na místě uvidíte různé dílny, divadlo, prohlédnout si bude možné i rotundu sv. Petra a Pavla. Nebude chybět ani poutní slavnost a mše.

Svatováclavské posvícení se chystá také ve Stochově na Kladensku. Trvat bude dva dny, od 29. do 30. září. Na místě vás čeká jak posvícenský průvod městem, tak i trh, divadlo i hudební vystoupení.

Na Mladoboleslavsku můžete vyrazit třeba do Jizerního Vtelna na Zámek Stránov. Tam se odehrají svatováclavské slavnosti, kde bude pohádková stezka pro děti, závody v pojídání koláčů, různé atrakce i vesnické tance.

Popadané stožáry velmi vysokého napětí u Lišan na Rakovnicku.
Vichřice nekácela jen stromy. Popadaly i stožáry