V síti celních kontrol uvízla řada nelegálních napodobenin zboží žádaných značek, kdy laciněji pořízené falzifikáty mají svým držitelům pomoci zvednout jejich prestiž. Často bývají za „něco lepšího“ vydávány zfalšované boty, oblečení včetně doplňků jako jsou kabelky, opasky či peněženky nebo kosmetické pomůcky. Výjimkou nejsou ani věci pro děti včetně hraček, přičemž z loňských nálezů nelegálního zboží vypíchla Yvona Matějková z Celního úřadu pro Středočeský kraj plastové létající stroje zvané drony. Nechyběly však třeba ani zfalšované piknikové koše.

S padělky do spalovny

Odhalování padělků patří k těm činnostem celníků, které z jejich práce patří k nejznámějším. Dochází k tomu však nejen při kontrolách zásilek z ciziny, kdy středočeští celníci loni při celním řízení zaznamenali přes čtyři stovky záchytů, jež se podařilo dovést až do konce – k likvidaci v drtičce odpadu. „Hodnota takto zničeného zboží byla vyčíslena na téměř deset milionů korun,“ poznamenala Matějková. Během loňského roku celníci ve středních Čechách provedli přes tisíc kontrolních akcí zaměřených nejen na falzifikáty, ale i na obecnou bezpečnost výrobků.

Vodní dílo Švihov a Úpravna vody Želivka.
Podél dálnice má přitéct voda pro dvacet tisíc lidí

Kontroly aut i provozoven

Na 5530 se vyšplhal počet kontrolních akcí, jež středočeští celníci zajišťovali prostřednictvím skupin mobilního dohledu. Tedy hlídek, jež mohou řidiči potkávat především na dálnicích, ale i u silnic prvních tříd, jež se zaměřují prakticky na vše: od dálničních kuponů přes převážený náklad (především nezdaněné pohonné hmoty tabák a alkohol) až po pátrání po drogách. V rámci 877 odhalení udělili celníci pokuty za 680 tisíc a vybrali kauce za necelý milion.

Činnost v rámci takzvaného dohledu nad subjekty se zaměřuje především na kontroly elektronické evidence tržeb, hazardu, zaměstnávání cizinců, zdanění paliv či na kolkování alkoholu a tabákových výrobků. Nějaké odhalení přineslo 286 kontrol z celkového počtu 1308. Problémy se týkaly především nekolkovaných lihovin a cigaret, ale také více než 80 hektolitrů minerálních olejů.

Točí se desítky miliard

Méně viditelnou, zato však stěžejní činností je výběr celních a daňových poplatků. Ten se meziročně zvedl o více než dvě miliardy korun, když na sklonku prosince evidoval Celní úřad pro Středočeský kraj příjmy ve výši téměř 68 miliard. Cla a daně vybírané při dovozu zboží ze třetích zemí se vyšplhaly na téměř tři miliardy; spotřební daně (z alkoholu, paliv, tabákových výrobků, ale i z elektřiny a zemního plynu) přesáhly 65 miliard.

Ilustrační foto
Kraj připravuje řadu nových obchvatů

K činnosti celníků se však řadí třeba i vymáhání uložených pokut. Vlastních a těch od policie bylo přes 28 tisíc, od pražských strážníků tisícovka. Došlo i na vymáhání dalších pohledávek a 1600 správních řízení spojených s pokutami za více než 7,3 milionu korun. „Téměř 60 procent pokut bylo uloženo za porušování zákona o pozemních komunikacích,“ poznamenala Matějková.

Kontroly středočeských celníků u silnic a dálnic

- V roce 2018 bylo provedeno 5530 kontrolních akcí, z nichž 877 přineslo „pozitivní“ výsledek
- Na místě padly pokuty za 680 tisíc korun; celníci dále vybrali kauce za necelý milion
- Ve 30 případech spojených s neprokázáním úhrady spotřební daně celníci zajistili 1548 litrů vína, 5252 litrů piva, 74,5 kg tabáku, a dokonce přes čtvrt milionu kusů tabákových výrobků – bylo jich 241 tisíc kusů
- Kontroly se dále zaměřují třeba na hledání drog a surovin pro jejich výrobu, ale i na dodržování pravidel CITES týkajících se zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy (včetně částí jejich těl) a planě rostoucími rostlinami
- V kontrolovaných úsecích zpoplatněných dálnic byly kvůli nedostatkům týkajících se dálničních kuponů nebo mýtného uloženy téměř tři tisíce pokut dosahující v součtu 3,3 milionu korun

Zdroj: Celní úřad pro Středočeský kraj

Ilustrační fotografie.
Peníze na sociální služby přesáhnou 1,6 miliardy