Policejní prezident Tomáš Tuhý a ředitel dopravní policie převzali od automobilky Škoda 19 automobilů Škoda Superb. Ty budou brázdit české dálnice. Ještě do léta by měla policie převzít druhou várku 19 stejných vozů.

Všech 19 superbů bude okamžitě nasazeno do služby ve všech krajích České republiky. Budou sloužit především jako hlídkové a stíhací vozy, které nejsou označeny policejními nápisy a jsou v několika barevných provedeních.

Škoda Karoq.
Škoda Karoq se od ledna vyrábí v Mladé Boleslavi

„Motor je o výkonu 206 kW. Na zrychlení z 0 na 100 kilometrů za hodinu mu postačí 5,8 vteřiny, dosahuje maximální rychlosti 250 kilometrů za hodinu,“ uvedl Luboš Vlček, šéf prodeje Škody Auto v České republice.

Vozy vycházejí z výbavového stupně Ambition a nad rámec standardní specifikace jsou vybaveny adaptivním podvozkem, osmnáctipalcovými koly, spodním krytem motoru. Vozidla mají nejmodernější zařízení na měření rychlosti silničního provozu, které umožňuje okamžité měření jak z jedoucího, tak stojícího vozu. Automaticky jsou rozpoznávány registrační značky vozidel, v registru vozidel je ověřováno, zda nejde o kradené či jinak problémové vozidlo. Ve vozidle je instalován nezávislý kamerový systém, který provádí nepřetržitý záznam obrazu z dvojice miniaturních kamer umístěných vepředu a vzadu.

„Od roku 1993 bylo českým policistům v rámci několika tendrů předáno více než 18 tisíc vozů Škoda. Nyní jsou ve službách polici zastoupeny modely Fabia, Octavia, Superb a Yeti. Vozy značky Škoda slouží policii ve třech desítkách zemí, například v Polsku, na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku, Belgii, Velké Británii, Izraeli, Portugalsku a třeba i v Austrálii,“ vypočetl Luboš Vlček. Vloni převzala vozy Škoda i srbská policie.

Ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek
Záchranáři často vyjíždějí k zásahům, které nejsou pro ně