Co je koronavirus?Zdroj: DeníkPodle Davida Prokopa, psychologa a ředitele Psychologicko-sociálního poradenství Středočeského kraje v Rakovník, pozitivní setkání seniory doslova nabíjí, když o ně přijdou, mohou se u nich objevit depresivní příznaky.

V současné době platí zákaz návtěv v domovech pro seniory, někde už trvá více než měsíc. Jak moc je složité pro starší občany vyrovnat se s takto dlouhým odloučením od rodin a příbuzných. Mohou u nich vznikat deprese, a podobně?
Pokud jsou senioři zvyklí na intenzivnější styk s příbuznými, je pro ně samozřejmě takové odloučení těžké a mohou se zhoršit jejich depresivní příznaky spojené například s demencí. Deprese jako diagnóza ve starším věku klesá, ale stoupají depresevní příznaky ve spojitosti jinými nemocemi - demencí například. Nejradostnější chvílemi seniorů vůbec jsou setkání s příbuznými a speciálně s vnoučaty. Taková pozitivní setkání plná vzpomínek seniory vyloženě nabíjí a pokud o ně přijdou, jejich nálada rapidně klesá a objevují se zmíněné depresivní příznaky, pocity smutku, přebytečnosti na světě. Je ale otázkou kolik seniorů takto těsný styk běžně s příbuznými má. To je ale otázka spíše na zástupce domovu seniorů.

Online reportáž

V domovech po celé České republice je nyní zřizována možnost alespoň videohovorů právě mezi obyvateli domovů a rodinou, pomůžete toto alespoň zmírnit stesk?
To by samozřejmě pomohlo. Jinak je to ale otázka spíše pro domovy seniorů, zda takové technické a personální možnosti vůbec mají.

Co může personál udělat, aby obyvatelé domovů a personál vydrželi takzvaně na jedné lodi a nevznikaly tak konfliktní situace?
Myslím, že tak náročnou práci jako je péče o seniory v domově seniorů v současné době dělají lidé, kteří o ní mají opravdu zájem. Již tak suplují příbuzné a pokouší se udržovat seniory v co nejlepším psychickém stavu. Na stresové situace jsou zvyklí a nastanou situaci určitě zvládnou jejich standardními prostředky.

Jak moc působí zprávy o šíření koronaviru a jeho nebezpečí na psychiku obyvatel domova? Přeci jen starší lidé jsou tou nejohroženější skupinou…
To je otázka spíše na ošetřovatele, kteří mají informace z první ruky. Umím si ale představit, že se senioři nákazy velmi bojí a snaží se všemi možnými prostředky, v rámci svých možností  a závislosti na ošetřujích, sami ještě nějakými dodatečnými vlastními způsoby chránit.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník

Koronavirus - Ilustrační foto
Pandemii koronaviru by mohlo zastavit jaro, doufají lékaři
Nový koronavirus SARS-CoV-2 (oranžová barva) ukazuje, jak  vychází z povrchu buněk (zelená barva) na nedatovaném snímku z elektronového mikroskopu, který v únoru 2020 zpřístupnil Americký Národní institut zdraví. Virus dříve označovaný jako 2019-nCoV způs
Šíření koronaviru: Může se přenášet na 4,5 metru, ve vzduchu vydrží půl hodiny