Postižené rodiny jsou nyní přechodně ubytovány ve sportovní hale Klimeška, kde jim vedení města zajistilo také stravu. Dobrovolníci sem již od sobotního rána nosí nejrůznější potřebné věci. Jak sdělila koordinátorka pomoci Alžběta Brychtová z Nadace Dítě a kůň, lidé nejčastěji nosí oblečení, potraviny, hygienické věci a drogistické zboží.

„Jsme tady poměrně zavaleni množstvím věcí, dobrovolníci sem chodí přebírat oblečení a lidé jsou nyní základními potřebami dostatečně zabezpečeni. Zatím ovšem nevíme, jak dlouho přechodné bydlení bude trvat a jak se situace vyřeší. Až budeme vědět o dalším osudu ubytovaných, využijí se další zdroje, běžné potřeby pro domácnost,“ uvedla Alžběta Brychtová.

Z dohašování požáru ubytovny v Kutné Hoře v sobotu 2. ledna 2021 v dopoledních hodinách.
VIDEO: Z hořící ubytovny v Sedlci utíkali lidé polonazí. Jedna žena zemřela

Podle Petry Holíkové z Oddělení personální a kriz. řízení města budou i zatím nevyužitelné věci později zapotřebí. „Sháněla jsem například kočárek a věřím, že se jich podaří sehnat určitě více, takže lidé využijí některé věci později, až se jim najde bydlení. Sešly se tu například i deky, kterými sice Klimeška disponuje, ale ty se také mohou využít, až se budou lidé stěhovat, tedy v následném bydlení,“ vysvětluje Holíková.

Lidé nosí oblečení, boty i čokoládu

Mnoho dobrovolníků navštívilo v sobotu také druhé centrum pomoci - Středisko Atrium v Trebišovské ulici, které spadá pod Oblastní charitu Kutná Hora a kde jsou poskytovány bezdomovecké služby. Lidé sem nosí oblečení, boty, kočárky, trvanlivé potraviny, drogerii a neznámý dárce dokonce přivezl pizzu a čokoládu pro všechny. Sbírka pokračuje i v neděli od 18 do 21 hodin. Všechny nasbírané věci budou následně předány Městu Kutná Hora, které bude pomoc distribuovat dále.

Dobrovolníci mohou přispívat také finančními částkami. Prozatím na transparentní účet města, který byl založen kvůli koronaviru a jenž je zveřejněn na webových stránkách města. V pondělí ráno bude ovšem vedení města jednat také o zřízení nového účtu. „Pod hlavičkou města Kutná Hora by se mohl otevřít transparentní účet, kam by lidé mohli posílat finance na podporu rodin, ale je také možné, že se využije pouze covidový účet. Vše je zatím v jednání,“ nepředbíhá Alžběta Brychtová.

Herpetolog Ivan Zwach
Dítě u Prahy údajně uštkl chřestýš. Musela by to být velká náhoda, říká znalec

Město bude v pondělí řešit bydlení

V pondělí se také bude řešit další osud lidí, kteří jsou prozatím umístěni v Klimešce. Včera se zde nacházelo zhruba 34 osob včetně dětí, celkově se ovšem jedná zhruba o čtyřicet lidí, neboť někteří se ještě nachází v nemocnici či přechodně u příbuzných.

„Město má ovšem velmi omezené ubytovací kapacity. Máme třeba pouze jen dva sociální byty a těch lidí je opravdu hodně. Zatím nevíme, zda se neobrátíme i na pomoc kraje, jestli by měl nějaké ubytovací kapacity. V pondělí o tom ale budeme každopádně debatovat a pokusíme se nějaké bydlení zajistit,“ uvedla Petra Holíková.