Člověče, nezlob se! je prastará indická hra, kterou znali už v sedmém století. Tak, jak ji známe nyní, se hraje od roku 1896. V České republice ji vyrábí v rodinné firmě Dino Toys, která má posledních deset let i továrnu v Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku.

Od loňského července vyrobili v Hradišti přes 66 tisíc kusů Člověče, nezlob se! „Většina produkce směřovala na český a slovenský trh. Loni jsme do her použili 3,7 milionu kusů pěšáčků. Pro představu, kdybychom je vyskládali do těsného zástupu, vytvořili bychom frontu dlouhou 48 kilometrů,“ řekl Jan Šlemín, jednatel rodinné firmy Dino Toys.

Hru původně vyráběla společnost TOFA v Poličce. 
V roce 1993 si ji odkoupil 
i s původním designem Ladislav Mareš. Od počátku výroby do roku 2005 se jí vyrobilo 280 tisíc kusů, v uplynulých deseti letech výroba vzrostla o více než 60 procent.

Jednoduchý postup

Přímo v Mnichově Hradišti se vyrábí jenom polovina produkce. Díky zvýšenému zájmu už přidali i třetí směnu. Postup je jednoduchý. Na začátku si určí, kterou hru budou vyrábět. Nejprve nechají natisknout na modrý nebo bílý papír hru. Například Dostihy a sázky. Když jde o puzzle, tak se deska přesune do lisu, kde ji pod tlakem dvanáct set tun vylisují. Dílky pak putují do sáčku a stroj kontroluje, zda tam jsou opravdu všechny.

Zvláštní přístroje pak vyrábí krabičky, seřadit je ale musí lidská ruka. Na řadu pak přijdou dámy, které skládají jednotlivé části hry do jedné krabičky. U menších her dává každá všechno do jedné. Jindy má každá na starosti jednu věc, aby se na nic nezapomnělo. Poslední 
z nich už pak přikrývá hru víčkem. Pás jede sice pomalu, ale i tak stihnou udělat za hodinu patnáct set kusů. Fofry mají před Vánoci.

Nová hala už na podzim

Největší zájem mají zákazníci o hry, puzzle, Dostihy a sázky, Člověče nezlob se! a plastové vozy Tatra 148, které ale pro firmu vyrábí liberecká společnost Novoplast. V Mnichově Hradišti Dino Toys závod rozšiřuje, nová hala s moderními stroji s vyšší výrobní kapacitou by měla být v provozu na podzim.

V červenci slaví továrna 
v Mnichově Hradišti 450 tisíc prodaných kusů Člověče, nezlob se! Úspěšná je také hra Dostihy a sázky, které se prodalo od roku 1984 kolem dva a půl milionů. To by znamenalo statisticky, že hru vlastní každá druhá česká domácnost. Celkem jich je o hodně méně než pět milionů.

Podle průzkumu Sdružení pro hračku a hru Češi ročně utratí v této oblasti kolem šesti miliard korun, z toho domácnosti 5,5 miliardy korun.

Něco ze statistiky z roku 2015V roce 2015 zpracovali v Mnichově Hradišti šestnáct set tun kartonu, ze kterého vznikla více než miliarda dílků puzzle. Kdyby se poskládaly k sobě, vznikl by obraz o rozloze 75 fotbalových hřišť. Při poskládání na sebe by vytvořily komín o výšce 2700 kilometrů.

Čtěte také: Obrat společnosti DinoToys vzrosstl