Situace by se tak mohla nadále zlepšovat a kraj by nemuselo trápit sucho. „Vývoj posledních týdnů a i výhled do konce srpna je zatím příznivý. V příštích dvou týdnech čekáme srážky hlavně vždy počátkem každého týdne. Mezitím budou spíše jen slabé přeháňky. Teploty vzduchu budou odpovídat dlouhodobým hodnotám,“ řekli odborníci na problematiku.

Díky tomu se bude podle jejich slov nasycení půdy zlepšovat a to v hlubších vrstvách, kde ale situace zůstane i tak špatná. Naopak v povrchové vrstvě neobvyklý deficit vláhy pozorován nebude.

Ilustrační foto
Zázemí pro karavany i lodě pomohou zlepšit miliony

Tým Intersucha se zabývá i problematikou dopadem sucha na výnos hlavních plodin. Zde je situace nepříznivá; záleží však, o jakém okresu kraje je řeč. V Mělníku se hovoří o extrémním poškození suchem, kdy je ztráta výnosů odhadovaná přes 40 procent. Beroun, Příbram, Benešov a Nymburk hlásí těžké poškození plodin suchem; hovoří se o ztrátě výnosů mezi 30 a 40 procent. Nejčastěji jde o plodiny jako ječmen, pšenice a řepka, případně o kukuřici.

Střední poškození suchem se dá očekávat na Kutnohorsku, Kolínsku, Mladoboleslavsku a Rakovnicku. Na Kladensku podle všeho sucho porosty ovlivnilo, ale ztráta výnosů se pohybuje v míře do deseti procent. „Současné deštivější týdny neměly však na obiloviny už patrně vliv, zemědělci doufají, že alespoň kukuřici a cukrové řepě by mohlo současné počasí pomoci. Co se týče růstu travin, záleží na dané lokalitě,“ uvádí odborníci z týmu Intersucho.

S touto tématikou souvisí právě i intenzita sucha. „V povrchové vrstvě až do hloubky 40 centimetrů byla i v minulém týdnu díky deštivějšímu počasí zmírněna. Nyní sledujeme pouze v severních Čechách větší oblast až s výrazným suchem. Jinak se na území České republiky vyskytují menší oblasti s počínajícím suchem,“ řekli odborníci. Sucho v hlubší vrstvě od 40 do 100 centimetrů je stále vážné, i když experti zaznamenali malé zlepšení, kdy ubylo extrémního sucha. Přesto je však většina území zasažená výrazným, až extrémním suchem.

Ilustrace modrých zón na Praze 6 7. září.
Placené parkování řidiče mate, pravidla se liší
Ilustrační foto
Autobusy na Zličíně čeká revoluce. Od pondělí jezdí odjinud