Obrys dravce nestačí

Pocit hrdosti je oprávněný, potvrdila Deníku Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické. Veselá výzdoba konstrukcí na zastávkách totiž není určena jen pro potěchu lidských očí. V první řadě má sloužit ptactvu. Opeřencům zviditelní překážky, které se jim za letu mohou stát osudnými. Prosklených ploch si totiž ptáci často nevšimnou. Jsou průhledné – nebo se v nich zrcadlí okolní prostředí či obloha.

Důsledek? Náraz, zranění – a často i smrt. Prosklení budov, protihlukových stěn nebo právě zastávek hromadné dopravy rok co rok bere život obrovskému množství ptáků. I proto se ornitologové zaměřují právě na zabezpečení zastávek, které za pomoci dobrovolníků evidují prostřednictvím webové aplikace zastavky.birdlife.cz.

Studenti příbramského gymnázia vytvořili aplikaci, která proveze turisty historickým centrem města a připomene tragické události, k nimž došlo v Příbrami za heydrichiády na jaře 1942.
Událostmi Drdova Vyššího principu provede turisty mobilní aplikace

Vytrvale také upozorňují, že jedna silueta dravce na skle, kterou lze často vídat, ptáky neochrání. Sklo je třena polepit hustě, přičemž na motivu vlastně nezáleží. To už dobře vědí třeba skauti z dobříšského střediska prof. Oliče. S těmi se spojili i zástupce města a místní reklamní agentura, která věnovala zbytky barevných fólií. Výsledkem jsou tři zabezpečené zastávky. To v Brandýse nad Labem jich změnilo podobu hned jedenáct. „Děti i učitelé se při zabezpečování dobře bavili – a kladné jsou i reakce veřejnosti,“ pochvaluje si Andrea Čermáková ze Základní školy Na Výsluní. A třeba v Bezně žáci vylepšili školní pergolu, která to opravdu potřebovala: opakovaně se u ní našly ptačí mrtvolky.

Pomůže i soutěživost

Nyní se ornitologové snaží podobné aktivity kolektivů i jednotlivců podpořit soutěží o nejnápaditější řešení. Kdo se chce zapojit, pošle do 10. června fotografie i popis toho, co se podařilo, na e-mailovou adresu dobruska@birdlife.cz. „První várka nově zabezpečených ploch dorazila po oslavách Dne Země, kdy se zapojily hlavně školy,“ řekla Deníku Dobruská.

Středočeští hasiči převzali nové technické kontejnery
Prorazit zeď i zajistit sesuv. Hasiči to teď dokážou líp