Vyhoštěni byli tak nakvap, že po příletu do vlasti někteří vlastně nemají kam složit hlavu. Pokud skutečně nemají kam jít, mohou zatím zůstat na zámku Štiřín na Praze-východ, informoval ministr na twitteru. „Měli jen 24 hodin, aby se sbalili a odjeli do České republiky, kde mnozí nemají zajištěné bydlení,“ konstatoval. S ujištěním, že o své lidi se stát postará.

Útočištěm se jim tak má stát barokní stavba kousek od Kamenice či Velkých Popovic, využívaná jako hotel a kongresové prostory, se sportovním zázemím a obklopená parkem i rybníky. V minulosti se tam mimo jiné natáčel snímek V zámku a podzámčí na motivy Boženy Němcové; z novější doby je pak známá takzvaná štiřínská aféra, spojená se snahami vytvářet kompromitující materiály a odčerpávat peníze ze státního rozpočtu. V minulosti představitelé státu uvažovali i o tom, že by zámek mohl být prodán.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger přijel do Slaného osobně poděkovat zdravotníkům.
Ministr zdravotnictví přijel do Slaného osobně poděkovat zdravotníkům

Podle všeho však ti navrátilci z Moskvy, pro něž se Štiřín stane dočasným řešením, dlouho na zámku nezůstanou. Vydají se do nových působišť nebo si najdou stálejší bydlení. Naznačují to alespoň další ministrova slova: „O odpovídající práci pro ně nouze není: buď na ministerstvu zahraničních věcí, nebo v zahraničí. Ani finanční problémy by neměly být aktuální: zatím dostávají stejný plat, jako kdyby sloužili v zahraničí.