Středočeští rybáři ale chtějí tuto nechvalně zavedenou „tradici" změnit, a tak i letos před Vánoci chystají populární výlovy. První už mají za sebou, a to v Dolních Přestavlkách u Mnichova Hradiště na Mladoboleslavsku.

Jak uvedl Dušan Hýbner, tento rybník letos ho lovili už podruhé, což je neobvyklé. Důvodem je fakt, že rybník musí zůstat přes zimu vypuštěný a na jaře se začne s revitalizací.

„Na jaře jsme zde nasadili kapra o průměrné váze 0,4 kilogramu a teď jsme vylovili celkem 529 kilogramů kapra o průměrné váze 0,55 kilogramu," upřesnil Dušan Hýbner.

Kapři nabírají pomalu, musí dorůst

Jelikož jde o kusy s nízkou váhou, nepůjdou ještě do prodeje, ale musí dorůst. „Převážnou část vylovených ryb jsme nasadili do revíru Veselá. Část kaprů jsme navezli do revíru pro mládež v Hubálově," doplnil předseda středočeského svazu rybářů.

I když je krmení dostatek a rybáři krmí intenzivně, ryby nabírají pomalu. Ideálně by teď měly mít o polovinu větší váhu. Ryb na Vánoce ale bude dost. Dušan Hýbner odhaduje, že středočeští rybáři do konce roku uskuteční kolem tří stovek výlovů.

„Ve většině případů jde o menší chovné rybníky produkující násady do sportovních revírů. I tak jsou ale důležité, protože nám pomáhají získávat nedostatkové druhy ryb," řekl.

Rybáři letos vyloví celkem 175 tun ryb

V rámci místních organizací Středočeského územního svazu rybáři počítají s tím, že za celý letošní rok vyloví přibližně 175 tun ryb v hodnotě deseti milionů. Další cesta ryb ale záleží na tom, zda žily v malém či velkém rybníku.

V prvním případě je přesazena v rámci rybářských firem a menší část jde na prodej k chovu. Zatímco padesát procent produkce z velkých rybníků míří na vánoční trh, zbývající polovina pak na export.

Aby ale výlovy byly možné, musí rybáři ryby pravidelně nasazovat. Do středočeských a sportovních revírů letos přibylo celkem 486 tun ryb za 29 milionů korun.

„Na Mladoboleslavsku se jednalo například o 23 tun kapra, přes 300 kilogramů lína, 250 kilogramů lipana, osm tisíc candátů či 680 kilogramů pstruhů," vyjmenoval Dušan Hýbner několik nejvíce zastoupených druhů ryb.

Čtěte také: Komárovský rybník vydal podle odhadu dvacet tun ryb