„Benešov není úplně malé město, proto uvažujeme o zřízení služby, které se běžně říká seniortaxi," uvedl starosta Benešova Petr Hostek. Bohulibý počin ale podle lídra radnice zatím nemá stanovena přesná pravidla.

Proto není jisté, kdo seniortaxi bude moci za výhodných podmínek využívat. Zda to budou lidé po dovršení 65 let, nebo až sedmdesátiletí. „Také zatím není stanoveno, za jakým účelem budou moci senioři tuto službu využívat. Zda to bude například jen při cestách k lékaři, nebo třeba také kvůli velkým nákupům nebo cestě na úřad," řekl starosta Benešova.

Kvůli možnosti využívání dotované dopravy dostanou senioři vysílačky. V úvahách radnice jsou proto také variabilní místa „nástupních stanic" seniortaxi, tedy nikoliv pevně stanovené nástupní místo. „Lidé by mohli nastupovat poblíž svých domovů," míní Petr Hostek.

Zatím radnice také přesně neurčila, jaký typ automobilu bude pro seniortaxi využívat. V současné době radnice počítá náklady takové služby. Ve hře jsou dvě varianty. Buď platit dotovanou taxu za kilometr jízdy, nebo pevně stanovený poplatek placený při nástupu do vozidla.

Proto radnice hledá sponzora, mluvou radnice generálního partnera, který by do projektu s městem Benešovem šel. „Jednání s jednou z realitních kanceláří zastoupených v Benešově jsou na dobré cestě. Tato společnost své prostředky reinvestuje do sociálních programů," připomněl starosta Benešova.

Taxík Maxík v Kutné Hoře

To ale nemusí být jediná cesta, jak se důchodci z Benešova mohou dostat k dotované dopravě po svém městě. V nedaleké Kutné Hoře navázala radnice spolupráci s Kontem Bariéry Nadace Charty 77 a jeho projektem Taxík Maxík. Město v rámci něj už převzalo od zástupců nadace vozidlo v hodnotě přes půl milionu korun.

Taxík Maxík začne seniorům v Kutné Hoře sloužit za zvýhodněné jízdné od příštího roku a to po dobu nejméně dalších pěti let. Svezou se jím senioři nad 60 let a lidé se zdravotním postižením. Taxík Maxík zamířil kromě Kutné Hory, také do Ústí nad Orlicí a Prahy 5.

V současné době se senioři z Benešova, kteří nemají vlastní automobil, nebo jim ho neposkytne jejich rodina, dostávají díky regulérní taxislužbě. Samozřejmě za plné jízdné. Proto je už nyní, kdy se projekt v Benešově teprve rodí, ze strany dříve narozených, velký zájem.

„Nečastější dotaz, který od důchodců nyní slýcháme, je právě ten směřovaný ke zřízení seniortaxi. Při besedách se seniory zjišťujeme, že o této službě tito lidé vědí díky internetu dost podrobností," potvrdila místostarostka Benešova Nataša Bruková.

Čtěte také: Kutnohorský Taxík Maxík pro seniory je minibus