Záměry mohou být skutečně rozmanité – a to jak malé, tak i velké akce. Plyne to ze slov náměstka hejtmanky Miloše Petery (ČSSD), který má na starosti oblast životního prostředí a zemědělství. „Minimální výše požadované dotace je deset tisíc korun a její maximální výše může vyšplhat až na jeden milion,“ konstatoval statutární zástupce hejtmanky.

Letos byla z krajského rozpočtu vyčleněna na podporu ekovýchovných aktivit stejná částka, s jakou počítá návrh pro příští rok: sedm milionů korun. Podpory se dočkalo 38 projektů – nakonec se jich ale uskutečnilo jen 36. Dva příjemci dotací od svých záměrů dodatečně ustoupili, třebaže jim přidělení peněz bylo odsouhlaseno.

Návrh na vyhlášení Programu EVVO pro rok 2018 sice členové krajského zastupitelstva teprve budou projednávat na svém zasedání 5. prosince, již nyní je ale vcelku jasno o termínovém kalendáři. Zveřejněn by program měl být na úřední desce i elektronicky (tedy způsobem umožňujícím dálkový přístup, jak říkají úředníci) od 18. prosince. Podávat žádosti by pak mělo být možné během února – s mírnými přesahy: předpokládaná lhůta je 29. ledna do 9. března. „Zájemci o finanční podporu kraje tak na zpracování svých žádostí budou mít dostatek času,“ poznamenal náměstek Petera.

Hasiči nacvičovali v Netopýří jeskyni společný zásah se speleology.
Cvičná záchrana v jeskyni prověřila i podzemní vysílačku

Připravovaná tématická zadání chystaného Programu EVVO Středočeského kraje:
- Osvětová činnost – podpora ekologických výukových programů, osvětových akcí, přednášek, seminářů, dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků, odborných exkurzí, pobytů v naučných střediscích ekologické výchovy, terénních cvičení, naučných a osvětových materiálů, výstav a naučných stezek.
- Podpora realizace odborné učebny – přeměny tradičních školních zahrad na přírodě blízké prostředí a jejich využití v rámci EVVO, podpora výsadby rostlin a stromů, vybavení, naučné stezky a základní terénní úpravy.
- Podpora přeměny zahrad u mateřských škol na zahrady a hřiště v přírodním stylu, podpora lesních mateřských škol – nákup vybavení a herních prvků z přírodního materiálu.
- Vytváření technického a odborného zázemí středisek EVVO a jejich aktivit – projektová dokumentace, realizace staveb, rekonstrukce staveb, pořízení technického vybavení, materiálu a pomůcek.

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Petr Mašek a Radek Jaroš
Horolezec Petr Mašek: Sen o Dhaulágiri se rozplynul!