„Tím, že se nemůžeme shromažďovat a rytmus života se uzavřením obchodů a dalších společenských center, pozastaví, získáváme čas sami na sebe, který třeba jindy v roce nemáme, protože jsme v neustálém shonu,“ předeslal Martin Chleborád.

Nastala podle něj doba, kdy všichni mohou začít přemýšlet o tom, co je v životě důležité a o skutečných hodnotách. „Samozřejmě se nám to, co přišlo nelíbí a odmítáme to, ale všechno v životě, co se nám děje, má svůj smysl,“ zdůraznil farář.

Tisková konference hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové před ředitelstvím Nemocnice Rudolfa a Stefanie  Benešov v neděli 15. března.
Plánované zákroky nemocnice kvůli koronaviru ruší

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Kvůli tomu, že ani tento duchovní se nemůže s věřícími nyní setkávat v kostele při běžných bohoslužbách, využil moderních technologií a včerejší – nedělní bohoslužbu spustil přes Facebook Římskokatolické farnosti u kostela Nanebevzetí Panny Marie Kladno on-line. „V kostele jsme se sešli pouze s mými kolegy, abychom zajistili varhany a náležitosti potřebné ke mši svaté a následně vše pustili do éteru. Pochopitelně všichni věřící nemají internet, ale ti kteří se připojili, hodnotili přenos velice pozitivně,“ poznamenal Chleborád.

Kladenský farář Martin ChleborádZdroj: Deník / Michal Bílek

Paniku podle kladenského kněze nikdo nepotřebuje. Důležité je naopak uklidnění a to, aby lidé nebyli v beznaději. „Lidé věřící v Boha jsou v tomto ohledu ve výhodě. V neděli při prvním čtení jsme narazili na otázku, jestli Hospodin zůstává uprostřed svého lidu. Na to jsem odpověděl, že ano. Jak se lze dočíst i ve Starém zákoně, Izraelce také tehdy neopustil, i když byli hříšní. A stejně tak je to i dnes. Bůh nás neopouští, pokud o něj máme zájem a pustíme ho mezi sebe a do svého srdce,“ poznamenal duchovní, který ale zároveň chápe, že pro lidi bez víry v Boha jsou takové informace náročnější. Pravdou však zůstává, že jakýkoli i duchovní uklidňující rozhovor je i pro laika pomocí, jakou lze nalézt jindy třeba u psychologa. „Potřebujete se svěřit, někoho, kdo vám dokáže naslouchat. Člověk je zmatený, má spoustu starostí a otázek a potřebuje se zorientovat,“ poukázal Martin Chleborád.

Zpověď s předpisy

V těchto těžkých dnech dokáže on i jeho kolegové poskytnout dobré slovo komukoli, kdo o něj stojí. A to i osobně – s ohledem na všechny předpisy. „K dispozici máme veškeré ochranné pomůcky i roušky. Kajícníky nezpovídáme ve zpovědnici, ale přímo na faře za dodržení všech ochranných opatření. Jsme připraveni i na svaté přijímání, a to jednotlivě, aby se nikdo nemohl infikovat,“ zdůraznil farář, který v době pandemie myslí a modlí se za nemocné i zemřelé. „Na druhé straně nás tato situace všechny přivedla k zastavení a zamyšlení. Pořád říkáme, že nemáme čas na nic. Teď ho je dost. Každý se může pomodlit. U nás ve farnosti máme modlitby v šest večer a modlitbu růžence v osm večer. Fyzicky nejsme sice pohromadě, ale víme o sobě a myslíme ve stejnou dobu na stejnou věc. I to posiluje,“ podotkl kněz.

Odběrové místo v areálu kladenské nemocnice bylo zřízeno v sobotu 14. března.
V areálu nemocnice vzniklo odběrové místo pro pacienty s podezřením na koronavir
Lékařka: Bojujme s koronavirem každý svůj boj a vyhrajeme

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník