Přímo v rámci modelových situací hasiči trénovali transport zraněných osob – a při tom si vzájemně předávali zkušenosti z hasičských stanic napříč krajem. Zapojili se i členové dobrovolných sborů z okolí, kteří se zhostili rolí figurantů. Představovali například muže zavaleného stavební sutí, cyklistu zraněného při pádu do strže, těžce zraněného lesního dělníka, došlo ale třeba i na ošetřování popálenin po výbuchu plynové láhve, na pomoc pacientovi po pádu ze skály či jinému s akutním infarktem myokardu – a dokonce i na oživování miminka a následnou posttraumatickou péčí.

„Situace byly mnohdy vyhrocené do extrému,“ připustila Tereza Fliegerová z krajské centrály hasičů. „Pro zvyšování odbornosti je ale vždy lepší zvolit složitější scénáře, než jsou situace, k jakým běžně dochází ve skutečnosti,“ vysvětlila.

Hasiči, rozdělení do čtyřčlenných družstev (tedy jako při skutečných zásazích), nevěděli předem, co je na místě čeká – a po splnění úkolu dostali ihned příkaz vyjet k dalšímu zásahu. S tím, že opět obdrželi jen základní informace. A vždy bylo jejich úkolem vyřešit situaci co nejlépe. Poradit si tak, aby to to pro zraněného bylo optimální. „Na dvou stanovištích probíhal výcvik přímo pod dohledem výjezdových posádek zdravotnické záchranné služby,“ připomněla Fliegerová.

Ilustrační foto.
Holčička odložená ve Slaném dostala jméno po mamince táty babyboxů
Ilustrační foto.
Střetů se zvěří přibylo, příčin může být řada