K ohni v chatě byli hasiči přivoláni půl druhé hodiny před polednem. Do boje s plameny vyslalo operační středisko profesionální hasiče z Říčan a jednotky dobrovolných sborů v Senohrabech a Čerčanech. „Majitelka už byla podle oznamovatele mimo budovu, přesto byla k události povolána také zdravotnická záchranná služba,“ připomněla Fliegerová. A posádka sanitky skutečně nezůstala bez práce.

Místní dobrovolní hasiči, kteří dorazili jako první, hned po příjezdu hlásili, že vzhledem k rozsahu požáru budou potřebné další cisterny. Chata už totiž byla v jednom ohni. S plameny hasiči bojovali pomocí dvou vodních proudů s použitím dýchací techniky, protože chata byla silně zakouřená. Ženu, která se dýmu nadýchala, odvezli záchranáři do benešovské nemocnice; před jejich příjezdem se o ni starali členové policejní hlídky.

Hašení nebylo jednoduché. Dostat oheň pod kontrolu se podařilo za hodinu a půl – a do úplné likvidace požáru to ještě zabralo další hodinu. „Pak se hasiči zaměřili na rozebírání konstrukce a dohašování skrytých ohnisek,“ připomněla Fliegerová s tím, že na dohlídku zůstali na místě příslušníci místního dobrovolného sboru – a již čtyři hodiny po poledni, kdy se velitel zásahu vrátil na kontrolu, bylo místo možno předat příbuzným majitelky.

Hodnoty, které se podařilo uhájit, odhadli hasiči na 400 tisíc korun.

Chatu na Slapech plameny zcela zničily.
Chatu na Slapech plameny zcela zničily
Požár - ilustrační foto
Středočeské požáry si loni vyžádaly 20 obětí