Krajští hygienici zveřejnili statistiku za první pololetí letošního roku; v termínu od 1. ledna do 30. června provedli celkem 1364 kontrol.

Kde všude kontrolovali? V širokém spektru různých stravovacích služeb: ve vyvařujících restauracích, ve stravovnách v rámci ubytovacích služeb, ale i v závodním stravování, ve stravovacích zařízeních zdravotnických a sociálních službách a zařízeních a také v kavárnách.

Pozornosti hygieniků neušly ani stánky v rekreačních oblastech, občerstvení na jednorázových kulturních akcí, došlo i na kontrolu zdravotní nezávadnosti zmrzlin a ledu. Na co hygienici přišli?

Loňská Technopárty u Osečka.
Bude se konat technopárty znovu u Poděbrad?

PROHŘEŠKY BÝVAJÍ VĚTŠINOU STEJNÉ

Prohřešky bývají většinou stejné, řekla tisková mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová. „V provozovnách stravovacích služeb se chybuje zejména v provozní hygieně. Dost často také nacházíme prošlé potraviny. Dále je stále problém s označováním alergenů, vždy nás to překvapuje, myslíme si, že se to dá ošetřit docela jednoduše. To jsou dlouhodobě nejhorší prohřešky,“ podotkla.

ZAMĚŘILI SE I NA PROTIKUŘÁCKÝ ZÁKON

Hygienici se zaměřovali také na dodržování protikuřáckého zákona. „Tam spíše bývá technický problém, že to provozovatelé špatně označí, případně mají automat na cigarety v místech, kam se mohou dostat děti. Co se týká tzv. kuřáckých klubů, s tím se moc nesetkáváme,“ řekla mluvčí hygienické stanice.

Nyní ale ke statistice za první pololetí: co se týká zjištěných nedostatků, hygienici našli závady v označování rozpracovaných pokrmů a polotovarů v 32 % případů, dále byly chyby v nedostatečné úrovni provozní hygieny – v 25 % a v obecných požadavcích na potravinářské prostory.

Ilustrační foto
Doporučení pro horké dny: pít vodu, ne alkohol

ROZDALI POKUTY ZA 1,3 MILIONU

Za tyto nedostatky dali hygienici provozovatelům stravovacích služeb 424 pokut v celkové výši přes 1,3 milionu korun.

Ve zvláště rizikových případech hygienici ukládali provozovatelům nápravná opatření, aby odstranili nedostatky, které kontroloři odhalili: takových případů bylo 161. Šlo například o nařízení sanace provozovny (54 případů), nařízení ochranné dezinfekce, dezinsekce a deratizace – to bylo pět případů.

Pozastavení výkonu činnosti nařídili třiadvacetkrát, likvidace potravin jiných než bezpečných nařídili v 18 případech, nařízení vyřazení potravin ze stravovací služby ve 34 případech. Hygienici uzavřeli 8 provozoven.

Kvůli dodržování tzv. protikuřáckého zákona kontrolovali hygienici 791 provozoven.

Závady zjistili ve 44 případech, kdy šlo o označení provozoven u vstupu viditelnou značkou Kouření zakázáno, problém měli provozovatelé také s označením zákazu prodeje tabákových výrobků a alkoholických nápojů mladším 18 let.

V deseti provozovnách potom nebyl dodržen zákaz kouření ve vnitřních prostorách. Ve 22 případech byly za porušení zákona uloženy pokuty ve výši 84,1 tisíce korun.

Ilustrační fotografie.
Blíží se Evropská noc pro netopýry. Podpoří ochranu těchto savců