Zrovna tahle změna byla na rozdíl od jiných obdobných kroků nepřehlédnutelná. Provázel ji totiž šokující kolaps autobusové dopravy související s nedostatkem řidičů.

Tehdejší horký problém týkající se šoférů se sice podařilo poměrně záhy uhasit, ale i tak docházela řada podnětů. Jak od cestujících, tak od obcí a měst – a rovněž od dopravců. Kromě nich došlo na zhodnocení zkušeností koordinačního dispečinku, stejně jako na vyhodnocení přepravních průzkumů sledujících vytíženost jednotlivých linek.

Cukrovka. Ilustrační snímek
Střední Čechy a Praha mají nejen nejvíc diabetiků, ale i jejich nejvyšší nárůst

Výsledkem je rozsáhlejší přepisování jízdních řádů, což by cestující měli ocenit. Mimo jiné došlo na posílení nejvytíženějších linek, například spojnice Kladna s pražským Nádražím Veleslavín. Mění se ale i koncepce vzájemného spojení Kladna a Slaného, přímo ve Slaném obsluha zastávek – a s většími změnami se mohou setkat obyvatelé obcí severozápadně od Slaného i severně od Kralup. Na Velvarsku se rozšiřují možnosti víkendového spojení. Změny vedle posílení provozu řeší například úpravy trasy – s čímž někde souvisí i zrušení některých zastávek. A tam, kde autobusy spíš než cestující vozily vzduch, dojde i na omezení provozu.

Ilustrační foto.
Lítačka nově přiletí i na devíti místech ve středních Čechách

Změny zaváděné na jednotlivých linkách:

- 300: posílení provozu v pracovní dny ráno a odpoledne
- 324: část spojů je ze zastávky Kladno, U Kostela prodloužena do Smečna nebo do Slaného, Rabasovy; ruší se zastávky Kladno, Vašíčkova a Kladno, Energie; omezení provozu v pracovní dny odpoledne
- 330: posílení provozu v pracovní dny ráno a odpoledne; vybrané spoje v špičkách pracovních dnů prodlouženy o úsek Libušín, náměstí – Smečno.
- 389: linka je nově vedena přes obce Trpoměchy, Královice, Neprobylice, Kutrovice, Kvílice a Třebíz; nově nejede přes Lotouš (nahrazeno linkou 588); část spojů je prodloužena o úsek Slaný, aut. nádr. – Hořešovice
- 399: posílení provozu v pracovní dny ráno a odpoledne, zkrácení linky o úsek Kladno, Energie – Smečno (nahrazeno linkou 324)
- 458: linka je zkrácena pouze do trasy Kralupy nad Vltavou – Holubice, nejede již do Nelahozevsi a Veltrus (nahrazeno linkou 617)
- 583: nová trasa linky: Milý, Bor – Mšec – Mšecké Žehrovice – Nové Strašecí – Řevničov (v provozu pouze vybrané spoje v pracovní dny); spoje v původní trase nahrazeny linkami 585 a 600
- 588: linka jede nově přes Lotouš a nejede přes Královice (nahrazeno linkou 389), ze Srbče je prodloužena přes Milý do Boru 
- 589: linka je zkrácena o úsek Slaný – Kvílice – Hořešovice (nahrazeno linkou 389)
- 591: zřízena zastávka Vraný, bytovky
- 592: vybrané spoje v pracovní dny dopoledne prodlouženy o úsek Slaný, Arbesova – Slaný, V Ráji
- 593: zkrácení linky o úsek Slaný, aut. nádr. – Slaný, V Ráji – Slaný, žel. st. (nahrazeno linkou 592)
- 594: změna sledu zastávek v Jarpicích a Budenicích
- 595: zavedení víkendového provozu v úseku Velvary – Černuc – Jarpice (4 páry spojů)
- 600: nová páteřní linka oblasti v trase Kladno – Kamenné Žehrovice – Nové Strašecí – Řevničov – Kroučová – Vinařice (nahrazuje část linky 619)
- 609: linka je ve Slaném zkrácena o úsek aut. nádr. – Rabasova (nahrazeno linkou 324), zachována je obsluha zastávky Šultysova, ve směru Kladno zřízena zastávka Palackého
- 612: linka je od Zvoleněvsi celodenně a celotýdenně prodloužena přes Neuměřice do Velvar; nově nezajíždí do obce Slatina (nahrazeno linkou 623) a nejede přes zastávku Kladno, Újezd
- 617: linka jede v nové trase Slaný – Velvary – Nelahozeves – Kralupy nad Vltavou, již nejede do Kladna ani do Mělníka (nahrazeno linkami 324, 466, 612 a 621)
- 619: linka jede z Řevničova nově přes Kroučovou a Třeboc do Ročova, zrušen úsek Kroučová – Vinařice (nahrazeno linkou 600)
- 620: linka nově nejede přes zastávku Kladno, Újezd; zrušení vybraných spojů v pracovní dny
- 621: nová linka v trase Kladno, Náměstí Svobody – Kladno, Rozdělov – Libušín, náměstí – Svinařov – Smečno; v provozu celodenně, celotýdenně (náhrada linek 617 a 627)
- 623: omezení provozu do/z Velvar a linka již nejede přes Neuměřice a Kamenný Most (nahrazeno linkou 612); vybrané spoje nově zajíždí do Slatiny
- 625: výrazné posílení linky, nově také obsluhuje zastávky Stochov, Slovanka I, Lány, Vašírov a Lány, U hřbitova
- 627: zkrácení linky do trasy Smečno – Slaný, ve zrušeném úseku Smečno – Kladno nahrazeno linkami 324 a 621
- 628: linka již nezajíždí do obcí Milý a Bor (nahrazeno linkami 583 a 588)
- Na linkách 342, 388, 457, 580, 586, 587, 590, 596, 597 a 650 dochází pouze k drobnějším úpravám jízdních řádů
- Dochází ke změně názvů zastávek Pchery, Křižovatka na Pchery, ObÚ a Vrbičany, žel. zast. Vraný na Vrbičany, žel. zast.
- Pro linky 324, 388, 586 a 587 je nově zřízena jednosměrná zastávka Slaný, u stadionu (jen ve směru Studeněves/Slaný, Arbesova).

Zdroj: Ropid; Regionální organizátor Pražské integrované dopravy