VYBRAT REGION
Zavřít mapu

I vědec může být zaníceným sběratelem

Dejvice - Profesor Zdeněk Bubník za svůj život shromáždil na 150 000 obalů od cukru, na 600 z nich vystavuje v budově VŠCHT v Dejvicích.

20.4.2012
SDÍLEJ:

Výstava cukrů – balené cukry všech velikostí a tvarů ze současnosti i z historie, z E¬vropy i dalších světadílů. Foto: Deník/Dimír Šťastný

Balené cukry všech velikostí a tvarů ze současnosti i z historie, z Evropy, Ameriky i dalších světadílů, speciality, sladidla, informace o sbírání cukrů to vše sbírá profesor Zdeněk Bubník, vedoucí Ústavu sacharidů fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze. Svou sbírku pravidelně zpřístupňuje veřejnosti a tak je tomu i letos: její část byla k vidění včera a lze ji zhlédnout ještě dnes od 9 do 19 hodin v knihovně Ústavu sacharidů a cereálií v budově B VŠCHT v Technické ulici v Dejvicích.

Profesor Bubník, který se věnuje shromažďování zajímavých balení cukru většinu života, slaví se svou sbírkou, která je jednou z největších v Evropě, úspěchy na domácích i zahraničních výstavách. Samotná výstava v knihovně ukazuje asi 600 různých balení cukru, od klasických homolí nejrůznějších velikostí až po více než kilové kostky cukru vyrobené speciálně pro české předsednictví Evropské unii v roce 2009. Jak toto předsednictví, které se odehrálo pod heslem „Evropě to osladíme“, dopadlo, je dobře známo, ale cukr za to rozhodně nemůže, a už vůbec ne český vynález kostky cukru.

Málo známý český vynález

Kostka cukru, který je považována za český vynález, se poprvé objevila v rafinérii v Dačicích, kde se na jaře 1840 stal novým ředitelem Jakub Kryštof Rad. Do Dačic přišel z Vídně, ale rodák byl ze Švýcarska.

Za vynálezem kostky prý byl drobný úraz Radovy ženy Juliany, jež se poranila při sekání homole cukru. Rad si tedy začal lámat hlavu a vymyslel výrobu kostek lisováním. Vynález spatřil světlo světa v roce 1841, ale trvalo ještě dlouhé měsíce, než se kostky začaly sériově vyrábět a než Rad na tuto výrobu získal privilegium. První kostky cukru se tak objevily na trhu až na podzim 1843.

Ve sbírce profesora Bubníka lze spatřit kromě kostek nejrůznějších tvarů (vlastně málokdy jde o skutečné kostky, ale většinou o různé kvádříky) a velikostí i jejich předchůdce homole. Pamatují je ještě naše maminky a v našich obchodech se občas objevovaly ještě před nějakými třiceti lety ale to už šlo většinou o dárková či reklamní balení.

Na výstavě zaujmou i stěny místnosti, které jsou doslova obloženy nejrůznějšími nálepkami. Při bližším pohledu zjistíme, že nejde o nálepky, ale o malá, sáčková tzv. kavárenská balení sypkého cukru. Jsou tu balení současná i historická, nebo na historii odkazující. Například v USA mají sérii s portréty amerických prezidentů, která se postupně rozrůstá. Tato balení však nemusí mít vždy povědomý obdélníkový tvar, ale někdy mají podobu srdíčka, jindy kolečka, nechybí ani tvar a podoba vlaječky. „Mám jich na 150 tisíc a tady vystavuji jen ty nejzajímavější,“ říká profesor Bubník. K raritám své sbírky řadí několik skládaček puzzle složených z obalů od sáčkového cukru je tu mapa světa, pasoucí se dobytek nebo klasické zátiší.

Svou sbírku Zdeněk Bubník neustále doplňuje, a tak se lze domnívat, že příště bude na výstavě zase několik zajímavých novinek.

Kvóty na cukr

Pro ČR byla v rámci EU snížena kvóta výroby cukru na 372 459 tun v roce 2010/11, před vstupem do EU vyráběla ČR 505 tisíc tun. Snížení výroby cukru změnilo Evropu z exportéra na dovozce. Ustoupení z pozic v produkci cukru v Evropě využívá Komise EU při vyjednávání dohod o ekonomickém partnerství s různými teritoriálními uskupeními s cílem dosažení lepších podmínek pro jiná průmyslová odvětví.

Profesor Zdeněk Bubník, vedoucí Ústavu sacharidů VŠCHT Praha, řekl Pražskému deníku:

Nedostatkem cukru rozhodně trpět nebudeme

Zdeněk Bubník patří k těm šťastlivcům, pro něž je jejich povolání i největším koníčkem: z potravinářské chemie si kdysi vybral výrobu cukru a brzy spojil s profesí svou sběratelskou zálibu.

Jak jste se dostal ke sbírání obalů od cukru?

Specializoval jsem se na výrobu cukru, působil jsem v cukrovaru, pak v laboratořích, dělali jsme výzkumy kolem cukru a samozřejmě jsme museli mít nějaké vzorky. Mimo jiné je třeba je ukázat studentům. O obaly jsme žádali také různé závody a lidi cestující do ciziny. A tak začala vznikat sbírka.

Spojil jste se se stejně zaměřenými sběrateli?

Jistě, máme klub sběratelů těchto obalů a spolu se Slováky je to více než dvě stě členů. Vydáváme i časopis Cukřenka a jak v jeho radě, tak mezi členy převládají ženy řekl bych, že jich jsou dvě třetiny.

Ostatní obaly jsou i s obsahem, ale sáčky, jež jsem pokládal za nálepky, jsou prázdné. Proč?

K tomu mě navedla jedna z předních sběratelek v Belgii, která jich má přes 400 tisíc. Kdyby tato sedmigramová balení dala dohromady, tak by to bylo několik valníků. Takže každý sběratel, který se dostane přes desítky tisíc, si nechává plné jen skutečné unikáty. Ty ostatní se vzadu naříznou a cukr se z nich vysype.

Kde a jak získáváte přírůstky do sbírky?

Většinou na burzách, doma i v zahraničí. Na největší burze v Itálii, která se koná každý rok a sjíždějí se tam sběratelé cukru z Evropy i ze zámoří, si věci vyměňujeme. Dobrým artiklem pro výměnu jsou homole, jež zde v ústavu vyrábíme se studenty v rámci výuky.

Jak se vyrábějí homole?

Je třeba uvařit co nejhustší roztok cukru, pak se z toho udělá směs s krystaly, jíž se říká cukrovina, a ta se nalije do formy. Nahoře má forma dírku, kterou zbytek tekutiny odteče. Po několika dnech se homole vyklepne, ořízne na správnou míru a zabalí. Druhou možností je navlhčit jemný cukr a slisovat.

Jak to bylo s kubánským cukrem, který měl menší kostičky s takovou žlutavou barvou?

Kubánci prodávali ve světě kvalitní cukr a nám sem vozili ten zbytek, tzv. zadinu. Museli jsme na její zpracování vyvinout speciální technologii, kterou se cukr čistil.

Co pokládáte za největší raritu své sbírky?

Je to asi tento zbytek plechovky s kostkami cukru od americké UNRY, jež k nám po válce vozila potraviny a mimo jiné také kávu a cukr.

Naše republika vždy platila za cukrovou velmoc, dnes se říká, že musíme cukr dovážet. Je to pravda, nebo se přehání?

Dostali jsme od EU kvótu ve výši asi 372 tisíc tun ročně. U nás se spotřebuje asi 36 kilogramů na osobu, ve všem, většina je v nápojích limonádách a slazených minerálkách. Dohromady při deseti milionech obyvatel to tedy dělá 360 tisíc tun, čili si vystačíme. Letos se cukru vyrobilo hodně, byl úžasný rok, takže máme přebytek. Aby se vám vyplatilo vyvážet, musíte mít dotaci na cukrovku, tu ale nedostanete, protože jste vyrobil víc, než jste měl, tak se to nevyplatí. Musí se z toho udělat něco jiného. Proto například v Dobrovicích, našem největším cukrovaru, dnes dělají 3000 hektolitrů lihu denně. To se míchá do paliva spalovacích motorů.

Tedy rozhodně se nemusíme bát, že bychom nebyli ve výrobě cukru soběstační?

To určitě ne. Pokud by se uvolnil trh pro nějaký produkt, který lze z cukru dělat, tak jsme schopni okamžitě pěstovat dvoj- až trojnásobek dnešní produkce.

Autor: Jan Horák

20.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 12 000 Kč

Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) Řidič/ka - rozvoz pečiva. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: řidič/ka - rozvoz pečiva řidič. oprávnění B, Zkrácený pracovní úvazek na 20 hod. týdně., Požadavky:, řidičské oprávnění sk.B, znalost Příbrami a okolí, Směna: od 1:00 do 9:00 hod., Nástup možný ihned. Mzda: 12 000,- Kč, Kontakt:Vítková Marcela Bc., tel.: 720 299 600, e-mail: vitkova@pekarny-vodicka.cz, Místo výkonu práce: Příbram a okolí. Pracoviště: Pekárny vodička s.r.o. -březové hory, Mariánská, č.p. 85, 261 01 Příbram 1. Informace: Marcela Vítková, +420 720 299 600.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Logistik 24 550 Kč

Specialisté v oblasti logistiky Logistik. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24550 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: , - interní disponování zákaznických objednávek , - komunikace s odběrateli v německém nebo anglickém jazyce, , Nabízíme: , - rodinně přátelskou pracovní dobu , - stravenky 100,-Kč , - penzijní připojištění , - sick days, - firemní akce, , Požadujeme: , AJ/NJ na velmi dobré úrovni, vysokou pracovní aktivitu, logické myšlení a přirozenou inteligenci, odolnost v zátěžových situacích, , Mzda odpovídající schopnostem a výkonu kandidáta., , Kontakt: Moravcová Lucie, tel.: 318 665 016, e-mail: personalni@kemmler-electronic.com, , Místo výkonu práce: KEMMLER ELECTRONIC, s.r.o., Cvokařská 123, Rožmitál pod Třemšínem. Pracoviště: Kemmler electronic, s.r.o., Cvokařská, č.p. 123, 262 42 Rožmitál pod Třemšínem. Informace: Jan Wallenfels, +420 318 665 016.

Výroba - Výroba Ruční balič 12 200 Kč

Ruční baliči Ruční baliči, plniči a etiketovači. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 13200 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Pozice: ruční baliči, plniči a etiketovači, OC, Jedná se o krátkodobé zaměstnání., Požadujeme spolehlivost, pracovitost, souhlas s docházkou do práce v sobotu, v neděli a státních svátcích, výpis z rejstříku trestu., Nástup: od 5.8.2018 do 2.11.2018. Mzda: 12 200,- až 13 200,- Kč, Kontakt: Kvasniy Lyubov, tel.: 777 051 469 - každou středu 10:00 až 12:00 hod., i osobně - Václavská 2073/20 Praha 2 (10:00 - 12:00 hod.), Místo výkonu práce: Moncton Industrial s.r.o. pracoviště - Masokombinát Příbram, Jinecká č.p. 315, Příbram I. Pracoviště: Moncton industrial s.r.o. pracoviště pb, Jinecká, č.p. 315, 261 01 Příbram 1. Informace: Lyubov Kvasniy, +420 777 051 469.

Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 19 000 Kč

Provozní zámečníci, údržbáři Strojní údržbáři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pozce:strojní údržbáři, Kvalifikační požadavky , - vzdělání SO, technický obor (zámečník, mechanik, apod.), praxe ve výrobním provozu, manuální zručnost, technické myšlení., Pracovní náplň, - odborné práce při opravách strojních zařízení, provádění preventivních prohlídek, zámečnické práce, údržba vzduchotechnických zařízení, operativní řešení havarijních oprava strojů a zařízení., Nástup možný ihned.Nástupní hrubá měsíční mzda 19 000 Kč,po zkušební době 20 000 Kč., Zajímavé benefity včetně poskytování 13., 14.a 15. platů., Kontakt:Triner Jan Ing., tel.: 318 427 234, e-mail: jan.triner@ravak.com, Místo výkonu práce:RAVAK a.s., Obecnická č.p. 285, Příbram I. Pracoviště: Ravak a.s., Obecnická, č.p. 285, 261 01 Příbram 1. Informace: Jan Triner, +420 318 427 234.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sdružená obec baráčníků Bozeň oslavila v sobotu 80. výročí svého založení.
27

Březničtí baráčníci oslavili výročí spolu se zahraničními hosty

Votvírák 2018
102

Na Votvíráku se bavilo několik desítek tisíc návštěvníků

OBRAZEM: Příbram se rozezněla jazzem

Příbram - V neděli 17. června zahrál v Příbrami příbramský Big Band a jeho hosté. Diváci mohli slyšet vystoupení Barbory Tellingerové, Davida Ulučnika a Ester Kubatové. Akci uváděl Aleš Benda.

Dopravní značení musí řidiči vnímat rozumně

Střední Čechy – Zdravý rozum musí za volantem vítězit vždy a za všech okolností – na druhou stranu by značky neměly řidiče navádět nesprávně. Jedno i druhé je obzvlášť aktuální v nynější době plné oprav na silnicích spojených s dopravními omezeními. To často upravují i značky ukazující, jak objíždět výkopy, vyfrézovaná místa a další pracoviště.

S šedesáti kily na Sněžku a Nazareth s Masarykem v Havířově: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 16. až 17. června 2018.

Spalničky stále nenechávají lidi na pokoji

Střední Čechy – Jestliže sympatická nula za 23. kalendářní týden dávala naději, že se postup onemocnění nebezpečnými spalničkami ve středních Čechách zastavil, v uplynulém týdnu už bylo vše jinak: byl hlášen nový potvrzený případ.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT