„Krizový štáb Středočeského kraje zakázal poskytovat informace starostům o počtu potvrzených nákaz v obci, a to přes to, že je členové štábu znají,“ durdí se starosta Dolních Břežan Věslav Michalik, který je také předsedou středočeské krajské organizace STAN. „Potvrzují to starostové hned několika středočeských obcí. Představitelé hnutí STAN požadují, aby kraj lidem poskytl veškeré informace,“ konstatoval.

To, že je ve středních Čechách půl stovky lidí s pozitivním výsledkem testu, mu nestačí. Chce vědět, kde. A podle něj podrobnosti zadržuje hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), která stojí v čele krajské bezpečnostní rady i krizového štábu.

Do ulic jen s rouškou. Ilustrační foto
Bez roušky nevycházet! I když ji nemáte...

Že by hejtmanka zakazovala zveřejnit jakákoli data, odmítá Helena Frintová z krajského úřadu. Upozorňuje však, že pravidla jsou taková, že informace o nakažených poskytuje krajská hygienická stanice. „Ne krizový štáb,“ zdůraznila. „Nastavení komunikace navenek je věcí domluvy šéfky hygieny a jednotlivých jejích pracovišť,“ upozornila, že se starostové musí v této věci obracet na krajskou hygienickou stanici.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Podle informací, které Deník získal na centrální úrovni, je možné, že zveřejňované informace budou podrobnější – a z nynějšího členění podle krajů by mohly postoupit až na úroveň okresů. To však zatím zůstává předmětem jednání a nic není rozhodnuto. Zda je to pravda, Deníku mluvčí středočeské hygienické stanice Dana Šalamunová nepotvrdila. „V téhle chvíli máme komunikaci nastavenou tak, že informace jsou zveřejňovány po krajích,“ konstatovala pouze.

Tisková konference hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové před ředitelstvím Nemocnice Rudolfa a Stefanie  Benešov v neděli 15. března.
Distribuci roušek kraj připravil. Roušky zatím chybí

Z pohledu starosty Psár Milana Váchy (STAN) jsou přesné informace za současné situace, spojené i se striktním omezováním aktivit běžného života, klíčové. A mlčení může natropit víc škody než pravda. „Kolují fámy o nakažených v území. Bylo by dobré mít například interaktivní mapu, kde by bylo vidět, kde je skutečně obec s výskytem Covid-19; občané musí být informováni. Obrátil jsem se na kraj, ale bylo mi řečeno, že se nedoporučuje tyto informace zveřejňovat – kvůli obavám reakce veřejnosti,“ konstatoval. Michalik doplnil, že přesné informace by starostům pomohly organizovat účinná opatření na svém území.

Neúspěšnou snahu o domluvu s hygieniky potvrzuje za STAN místostarostka Neratovic Lenka Mrzílková. „Byli jsme domluveni, že hygiena bude posílat informace o jednotlivých obcích k nám na úřad – a my budeme jednotlivé starosty informovat sami. Nyní to nejde, hygiena bude poskytovat pouze počty na úrovni krajů,“ posteskla si. „Hygienička nás vyzvala, abychom se jako starostové obcí obraceli masivně na kraj,“ poznamenala.

Koronavirus - Ilustrační foto
Počet lidí s prokázaným koronavirem se v kraji během noci nezměnil

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník