Kdo v hodnocení vzorků uspěl nejlíp, zůstane tajemstvím až do 23. března. Výsledky totiž mají být zveřejněny na výstavě Jarní zemědělec v Lysé nad Labem (kde také oceněné zboží budou moci posoudit návštěvníci). Jeden závěr si však už v úterý nenechal pro sebe náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloš Petera (ČSSD) – soutěžily výrobky, jejichž spojení se jménem kraje rozhodně dodá regionu dobrý zvuk. „Kvalita vzorků je na výborné úrovni – a vítězné firmy se budou moci pyšnit certifikátem Potravinářský výrobek Středočeského kraje oprávněně,“ netají své nadšení. Dojmy má podpořené osobní zkušeností – sám se totiž zapojil jako jeden z porotců.

Těší ho i zájem firem. „Jsem rád, že máme v kraji tolik schopných výrobců, kteří se nebojí jít takzvaně s kůží na trh a přihlásili se do soutěže,“ poznamenal. Nedalo se přitom přehlédnout, že producenti nominovali jak zavedené výrobky s tradicí, tak i úplné noviny ze svého sortimentu. Ty se objevovaly hlavně ve třech kategoriích: mléčných výrobků, masných výrobků a pečiva. Ty ostatně společně s pivní kategorií měly i nejpočetnější zastoupení. Dále soutěžily cukrářské výrobky, alkoholické nápoje a víno, včelí med i „ostatní potravinářské výrobky“. Neobsazena tentokrát zůstala kategorie lahůdek.

V případě rozmanitých soutěží bývá zvykem používat výrazu „odborná porota“. Leckdy to skutečnosti tak docela neodpovídá. V tomto případě však nejde o nadsázku; jedná se o označení, jež platí do posledního písmenka. Tradičně totiž v porotě zasedají zástupci hygienické stanice, veterinární správy, Krajského informačního střediska i Státní zemědělské a potravinářské inspekce, kteří jsou profesionálními ochutnavači: mají smyslové zkoušky opravňující k hodnocení.

„Kromě senzorických vlastností, jako jsou chuť a vůně, hodnotí také suroviny a způsob jejich zpracování, design a funkčnost obalů, inovativnost, originalitu či tradici,“ připomněla Helena Frintová z krajského úřadu. Držitelé certifikátu pak mají právo po dva roky používat na obalu ochrannou známku s logem soutěže.

Takzvanou druhou větev kauzy údajných korupčních manipulací se zakázkami Středočeského kraje a jeho nemocnic začal v úterý rozplétat Krajský soud v Praze.
Rath přinesl k soudu šnečka, advokáti vystrčili růžky
Ilustrační foto.
Operátoři linky 150 mívají za směnu skoro 150 hovorů