Tam hasiči měli svůj stánek podobně jako v minulých letech. Hned u hlavního vchodu vyrostlo sice malé, ale funkční operační středisko. Návštěvníci si tak mohli vyzkoušet, jak to chodí, když hasičům nahlašují skutečnou událost, a následně sledovat, co vše je třeba udělat, aby se rozblikaly majáky a vzduch prořízl výrazný zvuk dávající všem na srozuměnou, že „už jedou“.

Zájem byl obrovský, pochválila nadšence pro práci hasičů všeho věku krajská mluvčí Tereza Fliegerová. „Návštěvníci si mohli vyzkoušet, jak správně událost nahlašovat, a bylo jim vysvětleno, proč se operátoři ptají na konkrétní otázky,“ připomněla. Upozornila současně, že v obležení byli i přítomní preventisté, kteří připravili pro děti řadu soutěží, ale i kvízů ověřujících znalosti.

Dravec v poli.
Jed v poli hraboše paradoxně posílí, říkají zoologové

Dospělé zase mimořádně zaujala výstavka spotřební elektroniky a elektrospotřebičů, které zapříčily požáry v domácnostech. „Všichni si tak mohli prohlédnout, co může způsobit například nabíječka mobilního telefonu ponechaná neustále v zásuvce nebo nabíjení notebooku přes noc,“ připomněla Fliegerová zdroje poučení. A ta vůbec nejobecnější rada? Začít hořet může i vypnutá rychlovarná konvice! Právě proto hasiči doporučují vždy po uvaření vody odpojit ji ze zásuvky – nebo vlastní konvici odstavit mimo základnu.

Novinkou letošního ročníku byla přítomnost hasičů už od desáté dopolední, a tak se mohly zapojit i výpravy ze škol. I díky tomu oslavy dne linky 112 nepřilákaly pouhých 112 návštěvníků. Bylo jich skoro desetkrát více: přes tisícovku.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Ke snížení zločinnosti má přispět i pomoc bývalým vězňům
Rekonstrukce dálnice D1 mezi Humpolcem a Koberovicemi.
Nestaví se. Kvůli obstrukcím Česko tratí desítky milionů