„Na velikonoční prodejní výstavě výrobků klientů domovů seniorů a dalších zařízení poskytujících sociální služby, která se (stejně jako obdobná akce předvánoční) koná dlouhodobě s tradicí již od roku 2003, se objevilo velké množství slepiček, kuřátek, zajíčků, ale i dalších zvířátek; třeba číči byly v kurzu – a to od těch textilních po keramické. Samozřejmě nemohly chybět ani velikonoční věnce a zdobená vejce připravená na různé způsoby – ať už jako běžné kraslice, nebo dekorace na ošatce – či třeba zápich v zelenajícím se osení. Pracovníci krajského úřadu a jeho návštěvníci si samozřejmě mohli jako tradičně koupit i beránky – a také nádivky se našly. A pomlázky, ty snad ani není třeba zmiňovat.

Beseda s Radkou Pikorovou z pedagogicko-psychologické poradny o vývoji dítěte v předškolním a mladším školním věku v Mateřském centru Hvězdička v Benešově.
Beseda naznačila, co je důležité pro správný rozvoj dítěte

Tohle všechno vyrobili nejen senioři, ale i obyvatelé domů pro osoby se zdravotním postižením, stejně jako klienti organizací starajících se o handicapované děti. Celkem dorazilo 54 vystavovatelů: jak z řad příspěvkových organizací kraje, tak i neziskových organizací. „Bereme to jako skvělou příležitost, jak mohou představit své výrobky a služby,“ pochválila Heřmanová nápad, který funguje napříč volebními obdobími a nezávisle na tom, kdo kraji zrovna vládne. Aktivizační pracovnice jednotlivých organizací zároveň mohou omrknout, co vyrábějí jinde, třeba se i kolegyň poptat na zkušenosti – a svým klientům díky tomu nabídnout nové podněty.

To, co viděla, si radní Heřmanová nemůže vynachválit. „Musím říci, že to, co dokážou šikovní klienti domovů vytvořit, je mnohdy neuvěřitelné,“ připomněla s tím, že sama nakoupila plno jarního zboží: pro potěšení rodiny i k výzdobě kanceláře. Podobně si počínali i další pracovníci – a tak je jisté, že jarní nálada na hejtmanství zůstane i po skončení půldenní výstavy.

Ilustrační foto
Středočeská nezaměstnanost se „oteplila“ o 0,17 procenta

Novou knížku Klenoty středočeského pravěku představil v úterý v Praze tým Ústavu archeologické památkové péče středních Čech. Na snímku autorka konceptu publikace Veronika Puhačová.
Parádit se ženy uměly už před tisícovkami let