Historický vlak s vozy ze 40. a 50. let v čele s lokomotivou zvanou Štokr, který letos na okružní trasu při západním okraji metropole – s jízdou Prokopským údolím a po Pražském Semmeringu – vyrazí celkem čtyřikrát, má vedle pražských zastávek v jízdním řádu jen dvě středočeské – stanice Rudná u Prahy a Hostivice.

Sezonu parních jízd po středních Čechách naplno odstartují Velikonoce na Křivoklátě, kdy „pára“ po dva dny – 20. a 21. dubna – poveze návštěvníky nejen na historický program na hradě, ale nabídne i možnost návštěvy železničního muzea v Lužné u Rakovníka. Již o týden později, 27. dubna, bude možno vybírat hned ze dvou parních zážitků: jednak v rámci programu Středočeského železničního dne v Kralupech nad Vltavou, jednak parní vak pojmenovaný Svatý Jiří pojede na Řipskou pouť. A termínový kalendář je pak doslova nabitý až do sklonku října.

Pro jízdy parními vlaky platí speciální tarify. Za celou okružní jízdu na trase Praha-Smíchov – Hostivice, vedoucí přes Řeporyje a Zličín, účtují České dráhy 250 Kč pro dospělého cestujícího. Zakoupit však lze i jízdenky na část trasy nebo pro osoby s oprávněním získat slevu. „Tímto novým projektem chceme oslovit nejen Pražany a Středočechy, ale i zahraniční návštěvníky Prahy,“ připomněl k atrakci Párou Prahou ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah pro Prahu a Středočeský kraj Jakub Goliáš. „Na propagaci jízd proto spolupracujeme s agenturou Prague City Tourism,“ konstatoval. Připomněl, že další jízdy se chystají na 11. května, 22. června a 19. října.

Ilustrační foto.
Při předem ohlášené akci odhalili policisté pět set přestupků
Manželé z Mladé Boleslavi vyrážejí na cestu kolem světa
Manželé z Mladé Boleslavi vyrážejí na cestu kolem světa