Hned dva lidé například na podzim upozornili na trable se zažíváním, které prý musely souviset s tím, že snědli párky v konkrétní provozovně na Mělnicku. V podniku, který kromě ohřívané uzeniny nabízí také smažená jídla a studené lahůdkářské výrobky, pak hygienici při kontrole nařídili část zásob z provozovny odstranit.

Našly se totiž zmrazené párky bez jakéhokoli označení, lednice pak skrývala – rovněž s chybějící etiketou – klobásy, utopence a sekanou pečeni. Datum spotřeby se nedalo zjistit ani z dokladů o nákupu; žádné k dispozici nebyly. Ani přítomná obsluha nedokázala říci, kdy byly tyto potraviny pořízeny či odkud pocházejí.

Uložená pokuta však souvisela i s dlouhodobě zanedbávaným úklidem, projevujícím se nejen pavučinami, ale také zašlou mastnou nečistotou, prachem, zbytky surovin a pokrmů jak na podlaze a stěnách, tak i na elektrických kabelech, vodovodním potrubí, vybavení a inventáři. Dokonce ve výčtu výhrad figurovaly nedokončené zednické práce či okénko s vyvedeným odsáváním digestoře, které se nedalo zavřít.

Počet stížnost se zvedl o 104

Podněty spotřebitelů ke zmiňovanému případu nejsou ojedinělé. Loni jich středočeští hygienici dostali 341 – zatímco o rok dříve jich bylo 237 (a ještě předtím, v roce 2017, šlo o 254 podání). Je tedy zřejmé, že počet udání razantně stoupl. Zatímco předloni stálo upozornění nespokojených zákazníků za každou jedenáctou kontrolou, loni to už byla téměř každá sedmá. Lidé hygieniky posílají nejčastěji právě do restaurací a bister s rychlým občerstvením; stěžují si však – a nikoli neopodstatněně – třeba i na závodní stravování.

Hygienici v kraji rozdali 785 pokut v součtu přes dva a půl milionu
Hygienici v kraji rozdali 785 pokut v součtu přes dva a půl milionu

Ubylo nápravných opatření i pokut

Jakkoli kverulantů přibylo, z pohledu hygieny se situace zásadně nezhoršila. Naopak. Počet podniků, kde hygienici odhalili tak závažné nedostatky, že na místě rozhodli o okamžitém uzavření, poklesl z předloňských 11 na loňské čtyři. Naposledy hygiena informovala o takovém případu v prosinci, přičemž se jednalo o provozovnu v Kutné Hoře. Ředitel odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Michal Novotný vysvětlil, že důvodem dočasného uzavření byly mimo jiné výskyt hlodavců, tristní provozní hygiena a prošlé potraviny. Nechyběly ani takové, které byly plesnivé nebo zapáchaly!

Bilance roku 2019 ukazuje, že meziročně ubylo také pokut i uložených nápravných opatření, k nimž patří zejména nařízení důkladného úklidu (někdy spojeného i s povoláním deratizační firmy), odstranění nevyhovujících potravin či omezení poskytovaných služeb: pozastavení výkonu činnosti do odstranění zjištěných nedostatků.

K nejběžnějším pochybením patří nedůslednost v označování rozpracovaných pokrmů a polotovarů, aby bylo možno určit jejich dobu použitelnosti. Výslovně naopak ředitelka krajské hygienické stanice Jarmila Rážová chválí provozovatele stánků: „Nepotýkají se s většími problémy,“ konstatovala i přesto, že jen 62 kontrol stánkařů na adventních trzích odhalilo závady v 16 případech (načež padlo devět pokut v celkové výši 13,5 tisíce korun). „Nejčastěji chybují ve skladování potravin, nedodržení provozní hygieny nebo chybějí prostředky na mytí rukou a hygienické osušení,“ upřesnila Rážová.

Kontroly stravovacích služeb středočeskými hygieniky

Kalendářní rok 2019 2018 2017
Počet kontrol * 2591 2616 2284
Počet uložených sankcí 785 829 687
Celková výše sankcí 2 634 600 Kč 2 702 900 Kč 2 080 500 Kč
Počet nápravných opatření 231 288 212
Počet uzavřených provozoven 4 11 8
Podněty spotřebitelů 341 237 254


*/ Mezi kontrolovaná stravovací zařízení se loni zařadily: vyvařující restaurace (985), nevyvařující provozovny (387), závodní stravování zaměstnanců (430), nemocnice a další zařízení zdravotních a sociálních služeb (229), pevné stánky (291), mobilní stánky (192) či výrobny a prodejny potravin (67); k desítce dalších se pak řadí například zařízení vězeňské služby či menzy

Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje

Padělek kabelky Prada.
Z padělků značkového zboží nejvíc lákají oblečení a sportovní boty