Krajští radní odsouhlasili příspěvky pro již třetí várku žadatelů, kteří splnili stanovené podmínky v rámci II. výzvy programu Výměna zdrojů tepla na pevná paliva v rodinných domech ve Středočeském kraji 2017–2019. „Se zahájením proplácení peněz úspěšným žadatelům počítáme přibližně v polovině dubna,“ uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Dalších pětadvacet regionálních produktů se může pyšnit titulem Potravinářský výrobek Středočeského kraje.
Pečeť kvality prozradí, co chutnalo na hejtmanství

Další uchazeči, kteří plánují náhradu starého kotle tepelným čerpadlem, plynovým kondenzačním kotlem, kotlem na biomasu či kombinovaným kotlem pro spalování uhlí a biomasy, ještě mají šanci peníze získat. Z celkové částky 502,2 milionu korun, která je pro Středočechy k dispozici v rámci druhé výzvy kotlíkových dotací, stále zbývá vyčerpat přes čtyři desítky milionů korun. Umožní to uspokojit ještě zhruba čtyři stovky žadatelů. V závislosti na zvoleném zdroji tepla (a částečně i podle kvality ovzduší v konkrétním regionu) lze totiž získat příspěvek od 75 do 127,5 tisíce korun (nejvíc se platí na tepelná čerpadla, o jejichž pořizování mají uchazeči mimořádný zájem). Musí se však jednat o vytápění objektů soužících k trvalému bydlení; nikoli pouze k rekreaci. „Na podání žádosti zbývají již pouze dva a půl měsíce,“ upozornila hejtmanka, že přijímání žádostí definitivně končí 29. června. Může se to ale stát i dřív, pokud budou vyčerpány všechny peníze, které jsou k dispozici.

V rámci druhé výzvy přijímá kraj žádosti o kotlíkové dotace od loňského 4. října. Po elektronické registraci na krajském webu www.kr-s.cz je třeba vytištěné a podepsané podklady doplněné předepsanými přílohami ještě doručit na krajský úřad v papírové podobě. „Žadatelé mohou využít služeb pošty, kurýrů – nebo je doručit osobně,“ poznamenal náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast financí a evropských fondů Gabriel Kovács (ANO).

Na sklonku uplynulého týdne evidoval celkem 4215 podaných žádostí. Tito zájemci se dohromady ucházeli o 457 milionů korun.

Ilustrační foto.
Kraj chce podpořit kulturu, za kterou lidi i doveze
Dlouho očekávaný audit Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje (KSÚS), který se stal i předmětem politických třenic, je hotový a neobsahuje nic dramatického. Na pondělí tiskové konferenci to uvedl radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO
Nezákonnosti na správě silnic audit neodhalil