Jídlo v kombinaci s dalšími aktivitami přinese v sobotu Máslovické dýňování, jež se odpoledne koná v Máslovicích na Praze-východ. Dýňové občerstvení a vaření z dýní na návsi nebude chybět, avšak vidět, vyzkoušet nebo zažít toho je možné mnohem více. „Na programu je zdobení a vyřezávání dýní, soutěže, hry pro děti a tvořivé dílny, hudební produkce, soutěž o nejzajímavější dýni, pohádkový les a strašidelný dům pro větší děti i dospělé,“ vypočetla Dlouhá. S tím, že prodávat se budou dýňové suvenýry i samotné dýně.

Na dlabání dýní dojde v blízkosti metropole třeba také na návsi v Zadní Třebani na Berounsku, kde se v sobotu koná tradiční Havelské posvícení. S občerstvením včetně posvícenských koláčů, ale také s výtvarnou dílnou a dalším podzimním tvořením. Návštěvníky potěší muzikanti – ale jistě zaujme třeba i Balíčkova vařečka; soutěž kuchařských výtvorů nesoucí jméno zesnulého starosty Stanislava Balíčka.

Zážitky pro labužníky nabízí také street food festival, který se v sobotu vůbec poprvé koná v Neratovicích na Mělnicku. Gastronomii „moderní i nemoderní“ mohou zájemci ochutnat na náměstí Republiky – a to s přípravou pokrmů přímo před zraky konzumentů. „Těšit se mohou na mix chutí světových kuchyní i té české, dorazí také oblíbené food trucky. Chybět nebudou víno či pivo z malých pivovarů a výběrová káva,“ přiblížila Dlouhá, nač se zájemcům mohou sbíhat sliny.

Z festivalu Comic-Con Prague v hale O2 universum.
Comic-Con Prague: festival cílil na fanoušky sci-fi, fantasy a hororu

Nahlédnout do minulosti v té podobě, v jaké se o ní v hodinách dějepisu nemluví, umožní v sobotu Loučeň v nymburském okrese. Tamější Naopoleonika připomene hrdinství loučeňského knížete Karla Aloise Fürstenberga a jeho vojáků v oblasti Porýní během první části napoleonských válek – konkrétně v bojích s francouzskými vojsky v období 1796–97. I s rekonstrukcí bitvy u Hüningenu, která přinesla vítězství císařské armádě, v níž polní maršál Fürstenberg působil jako jeden z předních velitelů.

Městys také vzdává poctu padlým vojákům z napoleonských válek opravou jejich památníku zvaným Helma; postavit jej svým poddaným, kteří se z bojů v daleké zemi už nevrátili, nechal právě Fürstenberg. Sám posléze padl v roce 1799 v bitvě s Francouzi v městečku Stockach u Bodamského jezera.

Historii vlastně v sobotu večer připomene i koncert Musica Florea v nymburském evangelickém kostele, přinášející raně barokní experimentování. „Na programu je Claudio Monteverdi, Adam Václav Michna z Otradovic a Giuseppe Valentini,“ připomněla Dlouhá. Musica Florea v čele s Markem Štrynclem však nenabízí jen posluchačské zážitky. Snaží se také představit, na jakých principech autoři barokní hudbu vytvářeli či jak pracovali s emocemi a promítali je do svých děl.

Archeologický výzkum u Nesuchyně.
Máknete si, zvou archeologové zájemce na víkendové programy

Mezi aktuálními pozvánkami nechybí ani Mělník, konkrétně tamní muzeum s krátkodobou výstavou výtvarných prací žáků 2. ZŠ Jungmannovy sady i dalšími výstavami, na jejichž zhlédnutí už nezbývá mnoho času. Do konce října je to výstava Jedu v jedu, jež ve velkém sále představuje, s jakými jedy se v přírodě můžeme běžně setkávat. Nechybí akvárium s jedovatými rybami, jedovaté rostliny durman, rulík nebo blín a terárium s našimi jedovatými pavouky (stepníkem a zápřednicí), mlokem a ropuchou.

V kavárně pak do 14. listopadu bude k vidění výstava Vše pro archeologii, věnovaná výročím úmrtí Václava Krolmuse (1861), Josefa Ladislava Píče (1911) a Jindřicha Matiegky (1941) – významných osobností české archeologie a antropologie.